Kongon kapinalliset lähtivät Gomasta päivän myöhässä

M23-ryhmä vetäytyi naapurimaiden kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Mukaansa kapinalliset lastasivat armeijan aseita ja ammuksia.

Ulkomaat

Kongon demokraattisen tasavallan kapinalliset ovat vetäytyneet Goman kaupungista, kertovat Ugandan sotilastarkkailijat.

Kapinallisen M23-ryhmän oli määrä luopua valtaamastaan Gomasta perjantaina, mutta ryhmä sanoi, ettei aika riittänyt joukkojen siirtämiseen vaaditulle yli 20 kilometrin etäisyydelle. Se herätti epäilyjä, että M23 olisikaan noudattamassa naapurimaiden kanssa solmittua sopimusta.

Jos presidentti Joseph Kabila uhoaa meille, tulemme takaisin.

M23:n johtaja Sultani Makenga

Sopimusmaiden puolesta vetäytymistä tarkkailevan ugandalaiskenraalin Jeffrey Muheesin mukaan M23 on kuitenkin pitänyt kiinni lupauksestaan siirtää soturinsa pois strategisesti tärkeästä Gomasta, jonka se valtasi puolitoista viikkoa sitten. Muheesi kertoi lauantaina kaupungin laidalta, että muun muassa kuvernöörin toimisto on siirtynyt hallituksen poliisivoimien valvontaan.

M23:n jäseniä kuljettaneita kuorma-autoja alettiin nähdä lauantaiaamuna Kibumban-tiellä. Heidän odotetaan asettuvan Kibumbaan, josta on Gomaan 25 kilometriä.

– Lähdemme rauhan vuoksi. Mutta jos presidentti Joseph Kabila uhoaa meille, tulemme takaisin, sanoi M23:n johtaja Sultani Makenga pienen läksiäisparaatin päätteeksi Gomassa.

Vetäytymisen toivotaan avaavan tietä neuvotteluille

Tilanne oli kireä vielä perjantaina, kun kapinalliset pyrkivät Goman lentokentälle hakeakseen sinne varastoidut Kongon armeijan aseet. Kenttää vartioivat YK:n rauhanturvaajat eivät suostuneet heidän vaatimuksiinsa.

Gomasta M23:n kerrotaan saaneen haltuunsa runsaasti raskaita aseita, ammuksia ja jopa ajoneuvoja, jotka Kongon joukot hylkäsivät paetessaan kapinallisia.

M23 sanoo sotivansa siksi, ettei Kongon hallitus ole noudattanut rauhansopimusta, jonka piti sulauttaa M23:n edeltäjäryhmä armeijaan. Useimmat tarkkailijat pitävät todellisena syynä Itä-Kongon runsaita mineraalivaroja, joihin naapurimaa Ruanda haluaa päästä käsiksi tukemalla kapinallisia.

Sovitteluun osallistuneen Ugandan apulaisulkoministeri Asuman Kiyingi toivoo, että M23 ja Kongon hallitus alkavat nyt neuvotella toden teolla.

– Hallituksen on osaltaan otettava vakavasti M23:n huolenaiheet, Kiyingi sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP