Ranskassa työntekijät pettyivät hallituksen ja teräsjätin sopuun

Teräsyhtiö ArcelorMittal ja Ranskan hallitus ovat päässeet sopuun Florangen tehtaan kohtalosta. Sulatot pysyvät suljettuina, mutta potkuja ei tule.

talous

Kiistassa Florangen tehdaskompleksin kohtalosta on käytetty molemmin puolin voimakasta kieltä. Sopimuksen mukaan ArcelorMittal ei anna työntekijöille potkuja, mutta ei myöskään avaa tehtaan suljettuja sulattoja. Yhtiö investoi tehtaaseen lähes 200 miljoonaa ja sitoutuu pitämään sulatot toimintakunnossa. Ranskan hallituksen mukaan sulatot uudistetaan tulevaisuudessa EU-rahoituksella ilmastoystävällisiksi.

ArcelorMittal ilmoitti lauantaina olevansa tyytyväinen sopuun. Yhtiö sulki heikon kysynnän takia Florangen sulatot puolitoista vuotta sitten. Ranskan hallitus oli kiistan aikana uhannut jopa kansallistaa tehdasalueen. ArcelorMittal taas totesi, että kansallistamisilla olisi vaikutuksia sen kaikkiin toimintoihin Ranskassa.

- Nykyisessä talousilmastossa sopimus on hyvä, sanoi johtaja Henri Blaffart.

Ammattiliitto CFDT ilmoitti olevansa pettynyt hallituksen ja teräsyhtiön ratkaisuun. Liitto oli toivonut, että tehtaalle löytyisi hallituksen lupauksen mukaisesti ostaja.

- Emme luota Mittaliin, tiedottaja Edouard Martin sanoi.

Florangen tehdaskompleksissa työskentelee 2 700 ihmistä, joista 630 oli ennen sopimusta irtisanomisuhan alla.

Lähteet: AFP, Reuters