1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pakkaset jatkuvat pitkälle joulukuulle

Rannikolle saattaa jatkossakin muodostua sankkoja lumisateita, mutta antinpäivän myrskyn kaltaista säätä ei näyttäisi olevan tulossa. Lumimäärissä on suuria alueellisia eroja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ensi viikko jatkuu kylmänä koko maassa, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Lämpötilat ovat koko maassa noin kymmenen astetta tavanomaista kylmempiä.

Etelässä päivälämpötila on tähän aikaan vuodesta tavallisesti lähellä nollaa, kun ensi viikolla pakkanen pyörii kymmenen asteen tienoilla. Pohjoisessa pakkasta on 15-25 astetta. Normaalisti lämpötila liikkuu -5 ja -15 asteen välillä.

Pitemmän aikavälin ennusteen mukaan sää jatkuu tavallista kylmempänä ainakin joulukuun ensimmäisen puoliskon ajan. Ennuste perustuu pitkän aikavälin sääennusteita laativan Euroopan keskuksen laskelmiin.

Antti-myrsky ei näytä saavan seuraa

Etelärannikolle perjantaina iskeneen Antti-myrskyn kaltaista tuiskua Suomeen ei ensi viikolla näyttäisi olevan tulossa. Loppuviikolla maatamme lähestyy kuitenkin kaksi matalapainetta, joiden liikkeitä on hankala arvioida, Huutonen muistuttaa.

Rannikkoalueille voi myös ensi viikolla muodostua sankkoja lumikuuroja.

- Meri on vielä lämmin ja sen yllä on kylmä ilmamassa, mikä aiheuttaa sateita. Näitä kuuroja on kuitenkin vaikea ennustaa, Huutonen sanoo.

Viime päivien sateiden jäljiltä lähes koko Suomi on saanut lumipeitteen. Lumitilanne vaihtelee kuitenkin suuresti alueittain. Esimerkiksi Pohjanmaan rannikolla on vielä lumettomia alueita. Eniten lunta on Kittilän Kenttärovalla, 48 senttimetriä. Lunta on saatu paljon myös Hangon Tvärminneen, jossa lumensyvyys on 41 senttiä.