Palestiinalaispresidentti Abbas: Nyt meillä on valtio

Presidentti Mahmud Abbas on otettu vastaan sankarina voitokkaan YK-äänestyksen jälkeen. Uusi asema lisää palestiinalaisten toimintamahdollisuuksia YK:ssa.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas Yk:n 66. yleiskokouksessa New Yorkissa 23. syyskuuta 2011. Kuva: Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva

Länsirannan palestiinalaisalueelle YK-äänestyksen jälkeen palannut presidentti Mahmud Abbas on saanut riemukkaan vastaanoton pääkaupungissa Ramallahissa. Palestiinalaishallinnolle myönnettiin YK:n tarkkailijavaltion asema YK:n yleiskokouksen äänestyksessä perjantaina.

Tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet vastaanottamaan Abbasia, jolle YK:n päätös oli suuri poliittinen voitto. Hän tervehti vastaanottajiaan sanomalla, että palestiinalaisilla on nyt valtio.

– Palestiinalaiset ovat saaneet historiallisen voiton YK:ssä. Maailma on sanonut suureen ääneen "kyllä" Palestiinan valtiolle, New Yorkista palannut Abbas julisti hurraavalle väkijoukolle.

Hän lupasi myös aloittaa jo lähipäivinä uudelleen yritykset lähentää kilpailevia palestiinalaisryhmiä toisiinsa.

Tarkkailijavaltiona palestiinalaishallinto voi osallistua aiempaa laajemmin YK:n toimintaan ja saada edustajansa YK:n yleiskokoukseen. Äänioikeutta uusi asema ei kuitenkaan anna.

Äänestystulos on raivostuttanut Israelin, ja sitä on arvostellut myös Yhdysvallat. Niiden lisäksi vastaan äänesti seitsemän maata. Euroopan maista vastaan oli vain Tshekki, joskin muutamat pidättyivät äänestämästä. Puolesta äänesti kaikkiaan 138 valtiota.