Israel rankaisee palestiinalaishallintoa pidättämällä sen tullirahat

Palestiinalaishallinnolta jää saamatta lähes 93 miljoonaa euroa tullituloja, jotka se yleensä saa Israelin kautta. Israelin pääministeri on puolustanut myös siirtokuntien laajentamista YK:n vahvistettua palestiinalaisalueiden kansainvälistä asemaa.

Ulkomaat
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (vas.) ja valtiovarainministeri Juval Steinitz. Kuva on heinäkuulta 2012.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (vas.) ja valtiovarainministeri Juval Steinitz. Kuva on heinäkuulta 2012.Sebastian Scheiner / POOL / EPA

Israel ei välitä palestiinalaishallinnolle vero- ja tullimaksuja, joita se kokoaa palestiinalaisten puolesta. Valtiovarainministeri Juval Steinitz myöntää, että kuukauden mittainen katko maksatuksessa on Israelin rangaistus tarkkailijavaltion asemasta, jonka palestiinalaishallinto sai YK:ssa tällä viikolla.

– Sanoimme alusta asti, että palestiinalaisten tarkkailija-aseman korottaminen ei menisi rangaistuksetta Israelin puolelta, Steinitz sanoi hallituksen viikkokokouksen alkajaisiksi.

Palestiinalaishallinnolle kuuluvat rahat annetaan Israelin valtiolliselle sähköyhtiölle, jolle palestiinalaiset ovat Steinitzin mukaan velkaa. Israelilainen Haaretz-lehti kertoo, että kyse on miltei 93 miljoonan euron summasta.

Normaalisti palestiinalaishallinto saa tullimaksut tavaroista, jotka tuodaan palestiinalaisalueelle Israelin satamien kautta. Näillä rahoilla on suuri merkitys palestiinalaishallinnon budjetissa - ne kattavat siitä jopa 70 prosenttia. Israel on ennenkin käyttänyt niiden jäädyttämistä rankaisu- ja painostuskeinona.

Israelin pääministeri: Siirtokuntia on pakko vahvistaa

Israel reagoi palestiinalaisten uuteen asemaan myös pian äänestyksen jälkeen ilmoittamalla lisäävänsä juutalaisten siirtokunta-asutusta palestiinalaisalueilla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan YK:n päätös on hyökkäys Israelin valtiota vastaan ja sen on puolustauduttava vahvistamalla siirtokuntasuunnitelmaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Nykyisin palestiinalaisalueilla asuu puoli miljoonaa siirtokuntalaista.

– Rakennamme tänään ja vastakin Jerusalemissa ja kaikilla alueilla, jotka ovat strategisesti tärkeitä Israelin valtiolle, Netanjahu sanoi hallituksen kokouksessa.

Rakennuspäätöstä, etenkin Itä-Jerusalemiin rakentamista, on arvostellut jopa Israelin vankin tukija Yhdysvallat. Israelissa monet arvelevat, ettei siihen todellisuudessa ryhdytäkään, vaan päätös on tarkoitettu valtiksi tammikuun parlamenttivaaleissa.

– Rakentamista ei ole päätetty aloittaa. On vain päätetty suunnitella rakentamista, sanoo asutusministeri Ariel Attias.

Israelin tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan siirtokuntarakentaminen on todellisuudessa vähentynyt 26 prosenttia viime vuoden aikana.

Lähteet: AFP, AP