1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Virolaiset valmistautuvat sähkömarkkinoiden avautumiseen

Viron sähkömarkkinat avataan vuoden alusta, mutta sähkön hinnan ennustetaan silti nousevan 20 prosentilla. Virolaisilla on nyt joulukuun 10. päivään asti aikaa kilpailuttaa sähkösopimuksensa.

Ulkomaat

Virolaiset pääsevät tammikuun alusta alkaen valitsemaan sähköntarjoajansa, kun Viro purkaa yhden viimeisistä valtionmonopoleistaan ja avaa sähkömarkkinat kokonaan kilpailulle. Samaan aikaan sähkön hinnan odotetaan nousevan vähintään 20 prosentilla.

Suurin syy hinnannousuun on se, ettei Viro enää saa helpotuksia päästöoikeuksiin. Valtaosa Viron sähköstä tuotetaan öljyliuskeella, mikä tuottaa paljon hiilidioksidipäästöjä. Ensi vuoden alusta Viro joutuu maksamaan hiilidioksidin päästöoikeuksistaan.

Olemme tukevasti sidottu pohjoismaisiin markkinoihin. Se mahdollistaa kilpailun ja siitä voi olla hyötyä kuluttajille pitkällä aikavälillä.

Timo Tatar

Lisäksi öljyliuskevoimalat vaativat kunnostusta, mihin tarvitaan rahaa.

- Näillä hinnoilla ei ole mahdollista tehdä uutta voimalaa, vaan hintojen pitää olla korkeampia, sanoo talousministeriön energiaosaston varajohtaja Timo Tatar.

Toimiiko kilpailu?

Huolena sähkömarkkinoiden avaamisessa on myös se, syntyykö 1,3 miljoonan asukkaan Virossa oikeaa kilpailua.

Nyt sähköfirmoja on seitsemän, mutta erot firmojen välillä eivät ole ainakaan vielä suuria. Postimees-lehden tekemän vertailun mukaan keskivertokuluttaja voi säästää kilpailuttamalla korkeintaan reilun kympin vuodessa.

Ministeriössä uskotaan kansainvälisen kaupan, eli pohjoismaisen Nordpool-sähköpörssin sekä Suomen ja Viron välillä kulkevan Estlink-sähkökaapelin lisäävän kilpailua.

- Olemme tukevasti sidottu pohjoismaisiin markkinoihin. Se mahdollistaa kilpailun ja siitä voi olla hyötyä kuluttajille pitkällä aikavälillä, Tatar sanoo.

Mikä muuttuu tammikuussa?

Nyt virolaisilla on joulukuun 10. päivään asti aikaa kilpailuttaa tammikuusta alkavat uudet sähkösopimukset. Jos vanhalle sopimukselleen ei tee mitään, määräytyy sähkön hinta sähköpörssin keskihinnasta kuukausittain.

Mihkel Mereküla ei vielä tiedä, millaisen sopimuksen ottaa.

- Ei harmainta aavistustakaan, tulin tänne kuulemaan, hän sanoo Eesti Energian konttorissa Tallinnan Mustamäellä.

Meelis Kaadu päätti pysyä Eesti Energian asiakkaana, mutta kannattaa markkinoiden avaamista.

- Mielestäni se on hyvä juttu, monopoli on jotenkin outo, hän toteaa.

Lue seuraavaksi