Tuhannet marssivat äärioikeistoa vastaan Unkarissa

Unkarin äärioikeistopuolueen poliitikko sanoi maanantaina, että nyt olisi "sopiva aika" laskea juutalaistaustaisten unkarilaisten määrä kansallisen turvallisuusriskin takia.

Noin 10 000 unkarilaista osoitti sunnuntaina mieltään äärioikeistolaista Jobbik-oppositiopuoluetta vastaan. Protestin syynä oli puolueen kansanedustajan Marton Gyongyosin kommentin aiheuttama raivo.

Gyongyosi sanoi maanantaina Gazan taisteluja koskevan väittelyn jälkeen, että nyt olisi ”oikea aika” laskea juutalaistaustaisten unkarilaisten määrä kansallisen turvallisuusriskin vuoksi. Hän pyysi myöhemmin anteeksi kommenttiaan ja sanoi, että se oli ymmärretty väärin. Samalla Gyongyosi painotti, ettei hän ole aikeissa erota.

Sunnuntain mielenosoitus Budapestin parlamenttitalon ulkopuolella toi yhteen poliitikkoja johtavista puolueista ja oppositiosta. Mielenosoittajat vaativat Gyongyosin eroa. Entinen pääministeri Gordon Bajnai sanoi, että Gyongyosin huomiot paljastivat Jobbik-puolueen todellisen luonteen ja että puolueiden pitäisi yhdistää voimansa äärioikeistoa vastaan.

Jobbik rekisteröitiin puolueeksi vuonna 2003 ja sen vaikutusvalta on kasvanut vuodesta 2006 lähtien. Vuonna 2010 siitä tuli parlamentin kolmanneksi suurin puolue kampanjalla, joka mustamaalasi maan romanivähemmistöä ja vetosi talouskriisiin turhautuneisiin kansalaisiin.

Noin 500 000-600 000 Unkarin juutalaista sai surmansa toisen maailmansodan juutalaisvainoissa. Jotkut selvinneistä pääsivät Israeliin. Nykyään noin 100 000 juutalaista asuu Unkarissa.