Bersani vasemmiston pääministeriehdokkaaksi Italiassa

Pier Luigi Bersani on toistamiseen sanonut, että voittaessaan hän pysyttelisi tiukoissa budjettisitoumuksissa, joita maan nykyinen pääministeri Mario Monti on tehnyt.

Ulkomaat

Italian demokraattisen puolueen johtaja Pier Luigi Bersani on valittu vasemmiston ehdokkaaksi maan pääministeriksi ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

Bersani oli äänestyksessä vastakkain Firenzen pormestarin Matteo Renzin kanssa paikkansa säilyttämisestä puolueen johdossa. Bersani voitti Renziä vastaan ensimmäisen marraskuun lopulla järjestetyn kierroksen äänimäärin 45–35,5 prosenttia. Sunnuntain esivaaleissa hän sai yli 60 prosenttia äänistä. Renzi tunnusti tulosten jälkeen tappionsa ja onnitteli Bersania voitosta.

Italian demokraattinen puolue johtaa mielipidekyselyitä, minkä vuoksi Bersanilla on hyvä mahdollisuus nousta hallituksen johtoon alkuvuoden vaalien jälkeen, analyytikot sanovat.

Bersani on toistamiseen sanonut, että voittaessaan hän pysyisi tiukoissa budjettisitoumuksissa, joita maan nykyinen pääministeri Mario Monti on tehnyt. Bersani on kuitenkin painottanut pehmentävänsä talouskurin vaikutuksia työntekijöihin ja vähävaraisiin sekä laittavansa enemmän painoa talouskasvulle.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi sanoi alkuviikosta, että hän odottaa keskusta-vasemmiston ehdokkaan selviämistä ennen kuin päättää ehdolle asettumisestaan.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AP