AKT:n uusi puheenjohtaja tyrmää palkankorotusten nollalinjan

Palkankorotusten nollalinja tarkoittaisi palkkojen alennuksia muun muassa inflaation takia, mitä työntekijöiden etujärjestö ei voi hyväksyä, toteaa AKT:n uusi puheenjohtaja Marko Piirainen.

politiikka
Marko Piirainen.
Auto-, ahtaus- ja huolinta-alan mahtiliitto AKT valitsi perjantaina itselleen puheenjohtajan kesällä työpaikkakiusaamisepäilyn takia eroamaan joutuneen Timo Rädyn tilalle. Miten uusi johtaja muuttaa änkyräjärjestön meininkiä?

AKT:n johdossa aloittanut Marko Piirainen muistuttaa, että tiukassa taloustilanteessa työnantajien lisäksi vakautta tarvitsevat myös työntekijät perheineen. Hänen mukaansa palkankorotusten nollalinja tarkoittaisi käytännössä palkkojen alennuksia muun muassa noin kolmen prosentin inflaation takia.

- Palkansaajien kannalta on tärkeää, että heidän ostovoimansa turvataan ja luodaan varmuutta myös palkansaajapuolelle. Pahinta olisi epävarmuus siitä, miten oman perheen tilanne kehittyy, sanoo AKT:n johtaja Marko Piirainen Ylen aamu-tv:ssä.

Piiraisen mukaan osa yrityksistä on vaikeuksissa, mutta toiset tekevät edelleen hyvää voittoa, minkä vuoksi on liian varhaista tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä tulevista palkkaneuvotteluista. Voimassa oleva raamisopimus umpeutuu vasta ensi vuonna.

- AKT on vastuullinen ammattiliitto, joka katsoo taloustilannetta, mutta niinkin päin, että työntekijöiden on tultava toimeen. Nollaratkaisu tarkoittaisi palkkojen alentamista, mikä ei luo vakautta palkansaajien näkökulmasta, Piirainen sanoo.

Hänen mukaansa nykyinen talousahdinko näkyy joissakin kuljetusyrityksissä sekä satamissa, jotka ovat viennin ja tuonnin hiipuessa haavoittuvaisia. Piirainen uskoo, että uusia yt-neuvotteluja on mahdollisesti luvassa.

- Tässä tilanteessa olisi tärkeää, että yritykset pitäisivät koulutetusta henkilöstöstään huolta eivätkä irtisanoisi vaan käyttäisivät lomautuskorttia, sillä nousukausi on tulossa jokaisen taantuman jälkeen, hän sanoo.