Lumikuningatar vaatii lähes 300 pukua

Menestysbaletin visuaalinen maailma syntyy yhdistelemällä Kalevalaa, Lappi-fantasiaa ja satukuvastoa.

kulttuuri
Mikki Kunttu ja Erika Turunen.
Lumikuningatar-baletti on Kansallisoopperan alkutalven jättimenestys. Baletin visuaalinen satumaailma on Mikki Kuntun ja Erika Turusen käsialaa.

Kansallisbaletin menestysteos Lumikuningatar on ollut niin suosittu, että kaikki esitykset lisäesityksiä myöten on loppuunmyyty.

Ylen aamu-tv:n vieraana ollut pukusuunnittelija Erika Turunen kertoo tehneensä pukuja yötä myöten.

- Pukuja on sellainen 270-280 kappaletta. En ole tarkkaan vielä laskenut, mutta se on ihan normaali klassisen baletin tai oopperan pukumäärä.

- Siinä on hirveästi pikkulapsia mukana, melkein koko balettikoulu on mukana. Yhdellä miehityksellä on yli 30 lasta ja kun on useampi miehitys, niin meillä on ollut aika vilkasta viime viikot, Turunen sanoo.

Romantiikkaa ja rock'n'rollia

Lapsille suunnatun satubaletin lavasteet ja tunnelman Turunen loi yhdessä valaistussuunnittelija Mikki Kuntun kanssa. Kaksikko tunsi toisensa hyvin ja yhteistyö toimi.

- Tarinaan liittyi paljon mahdollisuuksia visuaalisuuden suhteen ja meillä on juuri tämänmallinen yhteistyö: hänen romanttinen kuvamaailmansa ja minulla enemmän rock'n'roll -asenne, Kunttu kuvailee.

- Kyllähän minä saduista tykkään ja kaikista hahmoista, jotka voi itse keksiä. Siinä oli sellainen Lappi-fantasiamaailma, jossa sekoitin Kalevalaa ja omasta päästä kaikkia Lappi-aineksia ja sellaisia hahmoja, joita ei ollut olemassakaan ennen kuin ne tuohon keksittiin, Turunen kertaa.

- Ja sitten oli tämä lumikuningattaren joukkojen maailma, joka oli kylmä ja jäinen ja valkoinen ja kaunis.

Lavastuksen keskeinen elementti on jää, mutta mukaan on haluttu myös pehmeyttä ja lämpöä.

- Se tulee lumen kimmellyksestä, pehmeistä hankien kerroksista, meidän punaisesta mökistä ja varsinkin siitä, mitä on mökin alla, Turunen maalailee.

- Tässä produktiossa oli hirveän paljon sellaisia asioita ja näyttämökuvia, jotka olivat ihan selviä. Ne vaan tulevat tällaisiksi. Että lumikuningattaren palatsi rakentuu tällä tavalla. Ei niitä tarvinnut pyöritellä, Mikki Kunttu kertoo.