Kaisun korut kimaltelevat Linnassa

Mikkeliläinen Kaisu Mäkinen seuraa Linnan juhlia tavallista tarkemmin, sillä korumuotoilijan suunnittelemat korut pääsevät ensimmäistä kertaa presidentinlinnan kristallikruunujen loisteeseen. Korujen suunnitteleminen kansakunnan ykkösjuhliin on muotoilijan uran yksi hienoimmista tehtävistä.

Kuva: Sari Selin / Yle

Korumuotoilija Kaisu Mäkisen pienessä työpajassa poranterien, viilojen ja kiillotuslaikkojen keskellä tehdään tarkkaa työtä. Viimeistelyä vailla on vielä hopeasormus presidentin itsenäisyyspäivän juhliin. Seurakseen kristallikruunujen loisteeseen sormus saa ainakin hopeisen kaulakorun ja rannerenkaan I vetri di Kaisu -sarjasta.

- Tällä kertaa asiakas valitsi jo olemassa olevasta korumallistostani koruja, jotka muotoillaan juhlapukuun sopiviksi. Koruihin on vaihdettu lasihelmen väriä ja etsitty pukuun paremmin sopivaa tummaa, vähän metsäistä vihreää. Sormus tehdään alusta alkaen, sillä se ei kuulu varsinaisesti mallistoon, kertaa mikkeliläinen korumuotoilija työvaiheitaan.

Korumuotoilija Kaisu Mäkinen työstää koruja omassa pajassaan Mikkelissä. Kuva: Sari Selin / Yle

Milanossa korusuunnittelun maisterin Maria Luisa Vitobellon ohjauksessa syntyneen korusarjan korut on tehty hopeasta ja Iittalan kierrätyslasista. Mäkisen mukaan tavoittena oli luoda korusarja, jossa ekologisuus ja korun muotokieli yhdistyvät. Uuden tilauksen kansakunnan ykkösjuhliin koruammattilainen otti mielellään vastaan.

- Työ on yksi niistä hienoista ja kivoista asioista, joita voi kohdata tällä alalla. Toivottavasta niitä tulee vielä lisää, ja pääsen suunnittelemaan itsenäisyyspäivän juhliin uniikkikorujakin. Täytyy katsoa juhlia telkkarista, jos metsäinen vihreä ja hopea sattuisivat kuvaruudussa vilahtelemaan, nauraa Mäkinen.

"Toivottavasti koruni koskettavat"

Yleensä korumuotoilijan puoleen käännytään silloin, kun halutaan juhlistaa tai muistaa tiettyä asiaa, elämäntilannetta tai ihmistä. Kaikki tieto korun saajasta helpottaa korumuotoilijaa suunnittelutyössä.  

Korumuotoilija tarvitsee pieniä työkaluja. Kuva: Sari Selin / Yle

- Yleensä haluan tietää korun tulevasta omistajasta mahdollisimman paljon, mutta siihen rajaan saakka, mitä minulle halutaan kertoa. Kaiken sen pyrin sitten hyödyntämään suunnittelutyössä. Parhaat korut syntyvät silloin, kun ihminen on oikeasti avautunut ja kertonut elämästään. Tarina ei mene suunnittelupöydältä eteenpäin, mutta siirtyy koruun, ja toivottavasti koskettaa kantajaansa sinne syvälle asti. 

Usein korun ideointi vie eniten aikaa, joten elämässä on kuljettava silmät ja korvat auki, kertoo Mäkinen. 

Kohta sormuskin on valmis parketille

Kaisu Mäkinen

- Yhden näyttelynkin olen tehnyt siltä pohjalta, mistä ideoita ammennan. Ideat voivat putkahdella vaikka kävellessä ulkona, tai siitä, että asiakas kertoo niistä kriteereistä, mitä korussa pitää olla. Omissa töissä tunnusomaista on, että ne ovat aika herkkiä. Materiaalit voivat olla ohuita, mutta ne ovat aina käytettäviä.

Joskus pienessä Kaiku Korun pajassa valot palavat pitkälle yöhön. Nyt kuitenkin ollaan työkomennuksen loppusuoralla.

- Vielä on istutettava sormukseen syvänvihreä "kivi". Sitten viimeiset kiillotukset ja sormus on valmis presidentinlinnan parketille, toteaa Kaisu Mäkinen tyytyväisenä.

Kaisun korut on sävytetty Juvan Koikkalan kyläyhdistyksen puheenjohtajan Tuula Pesosen metsänvihreään pukuun sopiviksi. Presidenttipari vieraili kyläjuhlilla viime kesänä.