Iron Skyn efektimies pitää parhaat palaverit saunassa

Tamperelainen Samuli Torssonen leikkii työkseen erikoistehosteilla. Star Wreck ja Iron Sky -elokuvien efekteistä vastannut mies heittäytyy pian seuraavan haasteen, Jeremiah Harmin kimppuun.

kulttuuri
Samuli Torssonen
Mihalis Kouloumpis / Yle

Tamperelaisen Samuli Torssosen, 34, tarina on esimerkki siitä, miten harrastuksesta voi kasvaa ammatti. Scifisarjaa Star Trek fanittanut nuorukainen teki ensin huvikseen Star Wreck -nimisiä lyhytelokuvia. Aina jäi teknisesti jotain hampaan koloon, joten Torssosen piti tehdä se seuraava ja sitä seuraava elokuva vähän paremmin ja vähän isommin.

Kyllä minulla on edelleen haaveena palata Star Wreckiin.

Samuli Torssonen

- Scifi on edelleen kotoisa ja turvallinen kenttä, sanoo pienestä pitäen scifiä harrastanut erikoistehostevelho.

Tämän vuoden keväällä valmistui vuosien puserruksen jälkeen kansainvälisessä yhteistyössä _Iron Sky _-elokuva, joka on pyörinyt elokuvateattereissa eri puolilla maailmaa. Ohjaaja Timo Vuorensola, tuottaja Tero Kaukomaa ja Samuli Torssonen suuntaavat jo uusia haasteita kohti, mutta avaruusnatsitkin ovat vielä kuvioissa mukana - saahan elokuva taas yhden ensi-iltansa torstaina, tällä kertaa Hongkongissa.

Torssosella on lisäksi tekeillä pidempi versio elokuvasta. Joistakin kohtauksista luovuttiin elokuvaa tehtäessä. Nyt Torssonen on halunnut niitä fanien katsottavaksi.

- Teimme esimerkiksi paljon töitä kohtaukseen, jossa natsien avaruusarmada lähtee kuun pinnalta. Se jätettiin kuitenkin pois alkuperäisestä versiosta. Nyt se on tehnyt paluun.

Iron Sky ei ole tuonut juurikaan rahaa Torssosen kukkaroon. Se on silti käyntikortti, joka avaa monia ovia. Torssonen perusti kumppaneineen Tampereelle uuden yhtiön, Troll VFX Oy:n tekemään mainos- ja elokuvatehosteita. Yhtiön käsialaa on nähty jo mm. televisiomainoksissa. Vaikka alalla kärsitään taantumasta, Torssosella riittää töitä.

- Mainosmaailma on todella erilainen kuin leffamaailma. Elokuvassa keskittyy joskus kaksikin vuotta samaan asiaan. Mainoksessa se on yksi viikko ja se on siinä.

Jeremiah Harm jatkaa avaruusteemaa

Elokuviakaan Torssonen ei ole unohtanut. Jeremiah Harm -elokuvan tehosteita aletaan suunnitella näillä näkymin ensi keväänä Tampereella.

- Se on sarjakuvaan perustuva elokuva, josta olen itsekin lukenut käsikirjoituksen. Tykkäsin todella. Siinä on vähän retrotunnelmaa, mennään tietyllä tavalla 1980-luvun toimintaelokuvien maailmaan.

Avaruudessa seikkaillaan taas. Yhdysvaltalaisten kanssa tehtävässä elokuvassa galaksin palkkionmetsästäjä matkaa maahan rikollisia jahtaamaan.

- Se on isompi kuin Iron Sky. Siinä on toimintaa ja toimintahan maksaa. Suomalainen osatuottaja Tero Kaukomaa on arvioinut, että elokuva pitäisi tehdä alle 20 miljoonan dollarin eli noin 15 miljoonan euron budjetilla. Sehän on tuollaiseksi leffaksi tosi vähän. Ehkä tässä luotetaan, että tehosteet ja muukin tuotanto saadaan täällä Euroopassa ja Suomessa kustannustehokkaasti kasaan.

"Siinä sitten väännetään ja kökötetään koneella"

Torssonen on käsityöammatissa - tavallaan. Siinä missä joku toinen animaattori rakentaisi pienoismallin puusta tai savesta ja kuvaisi sitä kameralla miettien valoja ja kuvakulmia, Torssonen tekee sen näppäimistön ja hiiren avulla.

- Me teemme täsmälleen samaa, mutta digitaalisesti tietokoneella. Siinä sitten väännetään ja kökötetään koneella.

Hän haluaa olla mukana elokuvan teon ensimetreiltä asti.

- Tätä olen paasannut kaikille suomalaisille elokuvantekijöille: erikoistehosteita ei lähdetä pohtimaan sitten kun elokuva on kuvattu ja leikattu. Jo käsikirjoitusraakileesta lähtien pitää ottaa mukaan joku, joka pystyy sanomaan mistä säästetään rahaa tehosteissa. Älkää tehkö noin, tehkää näin. Fiksut valinnat käsikirjoituksessa voivat auttaa tuotannon laadun kasvattamisessa.

Torssosen mielestä sauna on hyvä paikka pitää palavereita vaikkapa siitä omasta elokuvahaaveesta. Myös Iron Skyn ideaa esiteltiin aikanaan saunassa.

- Kyllä minulla on edelleen haaveena palata Star Wreckiin. Pidämme vapaamuotoisia käsikirjoituspalavereita saunassa. Heitämme ideoita.

Saunassa on Torssosen mielestä ideointiin sopiva rento ilmapiiri, jossa on helpompi avautua.

- Siellä ei ole myöskään häiriötekijöitä. Tänä päivänä on niin paljon tietokoneita ja muita läpsyttimiä edessä, että se fokus ei pysy. Saunassa, ainakaan minun saunassani, ei ole yhtään elektronista laitetta.