Hyppää sisältöön

Toimi nopeasti, jos havaitset aivoverenkierron häiriöitä itselläsi tai läheiselläsi

Mitä pikemmin pääset hoitoon, sitä paremmat ovat kuntoutumismahdollisuudet.

Ilkka Tarvainen Kuva: Satu Haapanen / Yle

Aivoverenkiertohäiriön jäljille pääsee helposti. Jos toinen suupieli roikkuu, käsivarsi ei toimi normaalisti ja puhe takeltelee, on paras soittaa välittömästi 112.

Neurologian ylilääkäri Ilkka Tarvainen Mikkelin keskussairaalasta toteaa, että oireet alkavat aina äkillisesti. Ei pidä jäädä odottelemaan yön yli, vaan hoitoon on hakeuduttava nopeasti. Mitä pitempi aika sairastumisesta kuluu, sitä suurempi mahdollisuus on, että pysyviäkin haittoja jää.

- Esimerkiksi aivojen veritulpan liuotushoito on aloitettava viimeistään neljä ja puoli tuntia sairastumisesta. Hoitotulokset ovat tuonkin ajan sisällä paremmat, mitä pikemmin hoitoon pääsee, sanoo Ilkka Tarvainen.

Joka neljäs kuntoutuu takaisin töihin

Potilaan hoitaminen aloitetaan tekemällä pään tietokonekerroskuvaus, joka selvittää tilannetta. Tulpasta johtuvat häiriöt ovat yleisimpiä ja osassa niistä voidaan antaa liuotushoitoa, joka parantaa verenkiertoa.

- Veritulppa liukenee pois, kun tietyksi ajaksi kytketään pois elimistön oma veren hyytymisjärjestelmä, kuvailee Ilkka Tarvainen.

- Valitettavasti kerran sairastettu aivoverenkiertohäiriö ei suojaa uudelta, mutta meillä on paljon hoitoja, joilla uusimisen riskiä pystytään pienentämään.

Onko tämä vanhojen tauti?

- Kyllähän se Suomessa on ikäihmisten sairaus. Riski suurenee iän myötä, mutta esiintyy myös työikäisillä, vastaa Ilkka Tarvainen.

- On ihan mahdollista, että aivoverenkiertohäiriön jälkeen kuntoudutaan takaisin työelämään. Työikäisistä sairastuneista karkeasti 25 prosenttia palaa vielä työhön.

Kohenna elämäntapoja

Omilla elämäntavoilla voi vähentää aivoverenkiertohäiriön riskiä. Keinot ovat samat kuin monessa muussakin elämäntapasairaudessa. Diabetes, verenpaine ja kolesteroli on saatava hyvälle tasolle ja tupakointi on lopetettava.

Ilkka Tarvainen korostaa, että aivoverenkierron häiriöt ovat hyvin yleisiä. Kuolinsyynä ne ovat neljän yleisimmän joukossa. Pitkäaikaista laitoshoitoa aiheuttavien sairauksien joukossa aivoverenkierron häiriöt ovat kolmen yleisimmän joukossa.

- Elämäntavoilla on suuri merkitys. Kohtuullista määrää terveysliikuntaa ei pidä unohtaa. Kävele 3-4 kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan. Hyvä tapa on ruveta kävelemään töihin, milloin se on mahdollista.