1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi lastensairaala kaipaa ulkopuolista rahaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus esittää kokonaan uudenlaista rahoitusmallia tulevan lastensairaalan rahoittamiseen. Rahaa halutaan paitsi valtiolta myös yksityisiltä, jotta rakentaminen ei lykkääntyisi.

Kotimaan uutiset
Lapsi leikkii lastensairaalan lattialla.
Uuden lastensairaalan tarpeellisuutta on perusteltu nykyisten tilojen ahtaudella ja huonolla kunnolla.Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus esittää, että Meilahden uuden lastensairaalan rahoitus hoidetaan säätiön kautta. Sairaalan on määrä olla valmiina vuonna 2017, mutta mikäli se rakennetaan HUSin varoilla, aikataulu uhkaa viivästyä, hallitus katsoo.

Viivästyminen johtuu siitä, että HUSilla on myös useita muita rakennushankkeita meneillään, sanoo hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho.

- Haluamme nyt kiirehtiä tämän sairaalan valmistumista. HUS-budjetissa tämä ei ole mahdollista ja senpä takia on lähdetty uuteen malliin.

Hallituksen mukaan rahoituksesta vastaisi erillinen Uusi Lastensairaala 2017 -säätiö, joka myös omistaisi uuden sairaalan. HUS olisi rakennuksessa vuokralaisena.

Uutta lastensairaalaa varten on jo aiemmin perustettu saman niminen tukiyhdistys, joka kerää nimenomaan yksityistä rahaa sairaalan rakentamista varten.

Mikäli rahoitusmalli toteutuu, sairaanhoitopiiri lupaa lahjoittaa säätiölle vuosina 2014-2016 40 miljoonaa euroa. Sairaalan rakentaminen edellyttäisi lahjoituksia yksityisiltä ja myös valtion tukea noin 40 miljoonaa euroa. Sairaalan alustava kustannusarvio on 160 miljoonaa euroa.

Ministeriö ei ota kantaa

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ota toistaiseksi kantaa rahoitusmalliin. STM:n lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoo, että on ymmärrettävää, että sairaalaan halutaan myös valtion rahoitusta, koska sillä on valtakunnallista vastuuta.

Keistisen mukaan muualla maailmassa hajautettu rahoitus on tavallinen tapa toimia, mutta Suomesta kokemusta vastaavankaltaisesta rahainkeruusta ei ole. Hän näkeekin siinä sekä hyviä että huonoja puolia.

- Kuka ohjaa rahoitusta ja miten, jos rahaa tulee monesta paikasta? Esimerkiksi lääkärihelikopterit siirrettiin valtion rahoitukseen, jotta rahoitus olisi selkeämpää. Nyt jos rahaa kerätään usealta taholta, siinä on hyviä puolia se, että saadaan rahat hyvin kokoon, mutta mikä on päätösvalta kenelläkin, se tulee vaikeammaksi, Keistinen summaa.

Ahtaat tilat vaativat muutosta

Uuden lastensairaalan tarpeellisuutta on perusteltu nykyisten tilojen ahtaudella ja huonolla kunnolla. 1940-luvulla rakennetut Lastenklinikka ja Lastenlinna eivät enää taivu nykypäivän hoitovaatimuksiin. Niissä on ollut myös runsaasti sisäilmaongelmia.

Lasten- ja naistentautien yksikön toimialajohtaja Jari Petäjä kertoo, että aina vanhemmat eivät edes mahdu pienten potilaiden luokse.

- On perheitä ja lapsia, jotka joutuvat olemaan täällä useita viikkoja jonkun vakavan sairauden vuoksi. Aina esimerkiksi vanhemmat eivät mahdu huoneeseen, potilaat eivät saa omia huoneita vaan joutuvat olemaan hyvin ahtaissa tiloissa.

HUSin valtuusto päättää säätiömallista 13. joulukuuta.

Lue seuraavaksi