1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Rokotustutkimuksiin löytyy taas halukkaita

Vuoden 2009 sikainfluenssarokotuksista seurannut narkolepsiakohu sai ihmiset varovaisiksi rokotusten suhteen. Tämän kokivat ikävästi suomalaiset rokotetutkimukset. Myös tavallisia influenssapiikkejä vierastettiin. Tänä vuonna pelko näyttäisi hälvenneen.

Kuvassa vauva makaa hoitopöydällä, äiti rahoittaa vauvaa tutilla, tutkimushoitaja laittaa jalkaan rokotuskohtaan laastaria

Tampereen yliopiston alaisen Rokotetutkimuskeskuksen 11 klinikalla havaittiin sikainfluenssaepidemian jälkeen, että ihmiset eivät tavalliseen tapaan halunneet osallistua rokotetutkimuksiin.

Esimerkiksi Kokkolan klinikalla oli yleensä 100 kutsuttua kohden löytynyt 10 mukaan lähtijää. Kohun jälkeen hetken aikaa osallistujamäärä putosi arviolta jopa kolmasosaan tästä.

Tänä vuonna luottamus rokotuksiin näyttää palanneen. Aluepäällikkö Maria Mäki-Latvala Rokotetutkimuskeskuksesta kertaa aiempaa tilannetta:

- Nyt tilanne on normalisoitunut. Mutta selkeästi huomasi sen, että ihmiset tulivat varovaisiksi ja ehkä pelokkaiksikin. Nyt kysellään enemmän kuin ennen ja mietitään ehkä tarkemmin, lähdetäänkö tutkimukseen mukaan.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on ilmassa myös muunlaista rokotusvastaisuutta. Sen arvioidaan saapuneen Ruotsista, jossa vastaavaa ajattelua on esiintynyt jo useita vuosia. Osa ihmisistä suhtautuu kaikenlaiseen rokottamiseen kielteisesti.

Tieto ehkä rauhoitti

Viestintäkoordinaattori Elina Heinämäki Rokotetutkimuskeskuksesta arvioi, että kun narkolepsian ja rokotteen välisen riippuvuuden syy löytyi, ihmiset rauhoittuivat. Yhteys paikannettiin Pandemrix-rokotteen adjuvantti- eli tehosteaineeseen sekä perintötekijöihin.

Rokotetutkimuskeskuksen testaamissa rokotteissa ei Heinämäen mukaan kyseistä tehosteainetta käytetä.

Aluepäällikkö Maria Mäki-Latvala viittaa samaan. Kyseistä tehostetta oli ainoastaan Pandemrixissa.

- Rokotteet ovat turvallisia. Niitä on tutkittu pitkään, ennen kuin ne pääsevät tänne meille asti.

Jo toinen lapsi tutkimuksessa

Kokkolalainen Minna Pietikäinen ei ole epäröinyt ilmoittaa lapsiaan rokotetutkimuksiin Kokkolan klinikalle.

Kymmenen vuotta sitten perheen poika osallistui rotavirustutkimukseen. Nyt kuopus, neljäkuukautinen Kinneh-tyttö on mukana kuutosrokotetutkimuksessa.

Nyt kysellään enemmän kuin ennen ja mietitään ehkä tarkemmin, lähdetäänkö tutkimukseen mukaan.

aluepäällikkö Maria Mäki-Latvala, Rokotetutkimuskeskus

- Ei minulla sitä pelkoa ollut ollenkaan. Minulle itselle on pistetty näitä influenssapiikkejä , eikä niistä mitään koskaan ole tullut. Joka tapauksessa oikeastaan samanlaiset rokotteet olisi tyttö neuvolassa saanut, siitä vaan B-hepatiitti puuttuisi, perustelee Kinnehin äiti.

Kinneh saa tutkimuksessa mukana ollessaan kaikki normaalit vauvalle kuuluvat rokotteet sekä vielä hepatiitti B:tä sisältävän rokotteen. Tutkimuksessa testaillaan markkinoilla olevan B-hepatiittirokotteen sekä testirokotteen eroja.

Mielellään mukaan rokotusohjelmaan

Rokotetutkimuskeskus tutkii paljon erityisesti lasten rokotuksia.

Rokotetutkimuskeskuksessa on meneillään vauvoille tarkoitettu kuutosrokotetutkimus. Pian on myös alkamassa MPR-tutkimus. Siinä tuhkarokko-, vihurirokko- ja sikotautirokotteen lisäksi lapsi saa suojan myös vesirokkoa ja hepatiitti A-infektiota vastaan.

Rokotetutkimuskeskuksen testaamista rokotteista on hyväksytty kansalliseen rokotusohjelmaan rotavirusrokote sekä pneumokokkirokote.

- On kiva, että rokote jota itse on ollut kehittämässä vuosikausia, pääsee sinne rokotusohjelmaan. Se on se mihin me tähtäämme. Se on selkeästi se paras juttu tässä työssä, iloitsee aluepäällikkö Maria Mäki-Latvala.