Katainen: Kreikka-velkojen leikkausta voidaan harkita

Kataisen mukaan leikkausta harkitaan jos sellainen tilanne tulee eteen. Kataisen mukaan Kreikalle on kuitenkin ensin annettava mahdollisuus selviytyä veloistaan alentamalla korkoa ja pidentämällä laina-aikaa.

velkakriisit

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) pitää mahdollisena Suomen Kreikalle antamien lainojen leikkaamista.

Katainen kuitenkin toivoo koronalennusten ja laina-aikojen pidentämisen olevan riittäviä keinoja Kreikan toipumiseksi.

Kreikan valtio ilmoitti maanantaina ostavansa markkinoilta pois lainapapereitaan Euroopan kriisirahaston rahoituksella. Maa pyrkii ostamaan yksityisiltä sijoittajilta kolmenkymmenen miljardin nimellisarvoiset velkapaperit yhteensä noin kymmenellä miljardilla eurolla. Velkaa pyritään siis leikkaamaan näin 20 miljardia euroa.

- Jos se tarkoittaa julkisia velkoja, silloin tietysti leikataan kahdenvälisesti annettuja luottoja. Toivon mukaan pystyisimme tilanteen välttämään, mutta kukaan ei pysty tulevista vuosista vannomaan. Nyt yritetään tehdä ratkaisuja, joilla tämä voitaisiin estää, ja siitä huolimatta velkatasoa alentaa. Esimerkiksi korkoa alentamalla voidaan vaikuttaa jo aika paljon velkatasoon, Katainen sanoo.

Operaatio on osa Kansainvälisen valuuttarahaston ja euromaiden perjantaina julkaisemaa velkataakan kevennyssuunnitelmaa.

Yksityisten rahoittajien lisäksi myös julkisten lainoittajien, kuten Suomen on arvioitu joutuvan leikkaamaan omia saataviaan Kreikalta.