Etelä-Karjalassa seulotaan rintasyöpiä

Maksuttomiin mammografiatutkimuksiin kutsutaan naisia ikäluokittain. Vuosittain Etelä-Karjalassa seulontaan pääsee jopa 7000 naista.

Syöpäseulonnat
Hoitohenkilökuntaa sairaalan käytävällä.
Tommi Parkkinen/Yle

Mammografia on rintojen röntgenkuvaus, jonka avulla tutkitaan mahdollisia rinnan kasvaimia ja muutoksia. Tutkimukset järjestetään Lappeenrannassa, mutta Rautjärvelle, Parikkalaan, Ruokolahdelle ja Imatralle on viety mobiililaite, jolla tutkimukset voidaan tehdä paikallisessa terveyskeskuksessa.

Röntgenhoitaja Anna-Maija Airas Terveystalolta kertoo, että maksuttomiin seulontoihin osallistuu noin 94 prosenttia kutsutuista naisista, maksullisiin 74 prosenttia. Suomessa järjestetään nykyään ilmainen rintasyöpäseulonta kahden vuoden välein 50–69-vuotiaille naisille. Seulonnoissa löytyvät syöpäkasvaimet ovat yleensä niin pieniä, ettei niitä tunne kädessä.

- Rinnat kannattaa tutkia myös itse, ja jos huomaa jotain erikoista, on syytä varata lääkäriaika, Airas sanoo.

Maksullinen rintasyöpäseulonta kustantaa 77 euroa. Etelä-Karjalassa rintasyöpäseulontaan kutsutaan vuodesta riippuen 6000-7000 naista. Päivittäin tutkimuksissa käy 40-60 potilasta.

- Lääkärit tutkivat seulontakuvat ja kutsuvat potilaan takaisin varmistustutkimuksiin, jos niistä löytyy jotain erikoista. Kaikille ilmoitetaan tuloksista joka tapauksessa.