1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Valkosipulin löyhkässä on eri sävyjä

Valkosipuli tuoksuu tyystin erilaiselta syömisen jälkeen, kuin ennen sen nauttimista. Siinä missä raaka valkosipuli karkottaa vampyyrit ja flunssan, häätää valkosipulilta haiseva ihminen kaikki muutkin ympäriltään.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / YLE

Hajujen jyrkkä ero johtuu kemiallisista syistä.

- Valkosipuli sisältää luonnostaan paljon rikkipitoisia yhdisteitä, ja kun me syömme niitä niin niissä käynnistyy entsymaattisten reaktioiden aiheuttama ketjureaktio. Tämän lopputuotteen kaikkein pienimmät yhdisteet ovat herkästi haihtuvia ja valitettavaasti aika tympeän hajuisia, kertoo Valioravinnon elintarvikekemisti Juha Sihvonen.

Välillä tuntuu siltä, että ihmiset, jotka syövät harvemmin valkosipulia, haisevat helpommin pistävältä valkosipulilta kuin sitä useammin syövät. Elintarvikekemistin korvaan väite kuulostaa kuitenkin melko eksoottiselta.

- Varmaan yksilöiden välillä on eroja, mutta sikäli kun se haju lähtee siitä itse valkosipulista, niin mielestäni se riippuu ihan puhtaasti siitä valkosipulin laadusta ja määrästä eikä välttämättä siitä, kuka sen on syönyt.

Vain raaka valkosipuli torjuu flunssaa

Syödyn valkosipulin haju saattaa muodostua niin voimakkaaksi, että se huokuu jopa ihon läpi.

- Jos olet joskus päätynyt saunassa istumaan sellaisen kaverin viereen joka syö jatkuvasti suuria määriä valkosipulia, niin aivan varmasti voi haistaa vanhan valkosipulin, kun kaveri alkaa siinä hikoilemaan. Tällöin haju on kuitenkin ehkä hieman miedompi kuin hengityksessä haiseva valkosipuli., Juha Sihvonen toteaa.

Valkosipulin tuoksun on ajateltu estävän flunssan tarttumista. Terveysvaikutus ei kuitenkaan löydy varsinaisesti tuoksusta.

-Haju pitää kenties taudin levittäjän loitolla ja pidemmän matkan päässä, mutta tuoreessa valkosipulissa on terveysvaikutteisia allisiini-yhdisteitä. Tämä on yksi niistä kaikkein ensimmäisitä yhdisteistä, jotka valkosipulia murskatessa vapautuu. Allisiini valitettavasti on silti melko lyhytikäinen ja se menettää tehonsa aika nopeasti.

Allisiinilla on mikrobeja ja viruksia nujertava vaikutus. Valkosipulin syömisen yhteydessä se päätyy nieluun ja hengityselimistöön ja torjuu näinollen tauteja. Valkosipuli tulisi kuitenkin nauttia raakana, jotta siitä saisi kaiken hyödyn.

- Jos terveysvaikutuksia haluaa niin se pitää ehdottomasti syödä raakana ja hyvin tuoreeltaan puristettuna. Siinä vaiheessa kun se on kypsytetty ja pitkän aikaa prosessoitu valkosipulia, niin allisiini on ehtinyt pilkkoutua ja hävitä jo aivan joksikin muuksi aineeksi. Toki valkosipulissa on paljon muitakin hyötyjä, ja pitkäaikainen ja säännöllinen käytöllä on todettu olevan sydän- ja verisuonitauteihin vaikutuksia,  sanoo elintarvikekemisti Juha Sihvonen Valioravinnosta.