Hyppää sisältöön

Käytetty sormus voi panttilainaamossa löytää uuden onnen

Panttilainaamoista on tullut myös koruliikkeitä. Käytettyjä koruja myydään eteenpäin noin puolet halvemmalla kuin vastaavia uusia. Edes pantatun sormuksen mahdollinen huono karma ei tunnu pelottavan ostajia. Joulunalusaika näkyy panttilainaamossakin: ovi käy tiuhempaan.

Kuva: Kaisa Hynynen / Yle

Helsingin Pantin Hämeenlinnan konttorin vintage-pisteessä on runsaasti erilaisia arvokoruja, joista entiset omistajat ovat joskus syystä tai toisesta halunneet eroon.

Panttilainaamo on vajaan puolen vuoden ajan myynyt käytettyjä koruja eteenpäin. Hinta on noin puolet uuden hinnasta.

Vintage- ja retrokorut ovat käytettyjä, mutta puhdistettuja. Niistä on poistettu myös entisten rakkaiden kaiverrukset.

Vaikka Helsingin Pantti on Suomen suurin käytettyjen korujen kauppias, niin Hämeenlinnan konttorinhoitaja Liisa Tuomola kertoo myynnin olevan vielä maltillista.

- Tällä hetkellä on vielä rauhallista, sillä asiakkaat eivät oikein tiedä tästä palvelusta. Esimerkiksi panttihuutokauppa puree edelleen ihmisiin paremmin, hän kertoo.

Jotkut asiakkaat etsivät juuri tietynlaisia käytettyjä koruja, kuten mummon rintaneulaa tai iltapukuun sopivaa kaulaketjua.

Kullan hinta innostaa panttaamaan

Liisa Tuomolan mukaan kullan ja hopean hinnannousu on lisännyt monien panttausinnokkuutta.

Arvometallia tarjotaan panttilainaamoille nykyisin paljon ja asiakkaiden mukaan panttilainaamoiden lainaushinta on kilpailukykyinen.

Korujen lisäksi pantataan soittimia, elektroniikkaa, hopeaa, tauluja ja erityisesti Kanta-Hämeessä maakunnalle ominaista taidelasia.

Liisa Tuomola arvioi asiakkaiden tuomia esineitä 17 vuoden kokemuksella. Aina välillä Sibeliuksenkadulla tulee vastaan erikoisempia esineitä, joiden arviointiin Tuomola käyttää työtovereidensa apua.

- Taulut ovat aika hankalia arvioitavia. Aitouden selvittämiseksi niitä ja muita tavaroita usein käytetään asiantuntijoilla, hän kertoo.

Pantatun tavaran laina-aika on kolme kuukautta. Lainaa voi hoitaa vielä eräpäivänkin jälkeenkin ennen tavaran huutokauppaamista.

Lainan voi myös uudistaa eräpäivän koittaessa. Kun maksaa korot ja kulut, niin laina uusiutuu kolme kuukautta eteenpäin. Siinä yhteydessä voi myös lyhentää lainasummaa, Tuomola kertoo.

.
.