1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Verotuksen keventäminen lisää rikkaiden ja köyhien kuilua

Verotusta säätämällä voidaan vaikuttaa rikkaiden ja köyhien tuloeroihin monella tapaa. Tuloeroihin vaikuttavat myös tulonsiirrot.

talous
Kolikoita lompakossa
YLE Keski-Suomi

Turun yliopistossa keskiviikkona väittelevä Markku Lehmus sanoo, että Suomessa viime vuosina noudatettu finanssipolitiikka, jossa tuloverotusta on jatkuvasti kevennetty, on aiheuttanut tuloerojen kasvua.

- Kuilu rikkaiden ja vähätuloisten välissä on kasvanut. Siihen on vaikuttanut muun muassa tuloveroprosentin laskeminen, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksesa vanhempana tutkijana toimiva Markku Lehmus.

Myös tulonsiirroilla voidaan vaikuttaa tuloeroihin

Väitöskirjassa Markku Lehmus tulee siihen johtopäätökseen, että verotuksen keventäminen lisää jonkin verran työllisyyttä, mutta lisää tuloeroja.

- Noin kolmasosa tuloerojen kasvusta johtuu ansiotulojen pienentyneestä verotuksesta. Myös tulonsiirtojen vähentyminen on lisännyt tuloeroja, sanoo Markku Lehmus.

Tasaverotus keskittäisi varallisuutta

Lehmus tarkasteli väitöskirjassaan verotuksen vaikutusta tuotantoon, työllisyyteen ja tulonjakoon Suomessa vuosina 1996 - 2008. Hän selvitti myös, millaisia vaikutuksia tasaverotukseen siirtymisellä olisi työn verotuksessa.

- Tasaverotus lisäisi talouden tehokkuutta pääoman kasautumisen kautta, mutta johtaisi epätasaisempaan tulonjakoon. Toisin sanoen varallisuuden keskittyminen lisääntyisi merkittävästi, sanoo Markku Lehmus.

Lue seuraavaksi