Urpilainen uskoo Kreikan velkojen takaisinoston toimivan

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen uskoo Kreikan velkataakkaa pienentävään takaisinosto-ohjelmaan. Saksan väläyttämää velkojen leikkausta hän ei pidä ajankohtaisena asiana.

Jutta Urpilainen Kuva: Yle

Euroryhmän valtiovarainministerien kokoukseen Brysselissä tänään osallistuva valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) uskoo Kreikan velkakirjojen takaisinosto-ohjelmaan. Tänään käynnistyneen ohjelman puitteissa Kreikan velka pienenisi 20 miljardilla eurolla.

- Tänään on tarkoitus käydä läpi Kreikan velkojen takaisinostoa. Operaatiosta saadaan tänään varmasti informaatiota ja sitten joulukuun 13. päivä euroryhmässä on tarkoitus tehdä lopullinen päätös seuraavan lainaerän maksamisesta, Urpilainen viittasi Kreikan seuraavan apulainapaketin käsittelyyn.

Urpilaisen mukaan on käytännössä varmaa, että Kreikka saa 13. joulukuuta seuraavan lainapakettinsa.

- Poliittinen päätös tehtiin viime viikolla euroryhmässä. Silloin rakennettiin kokonaisuus, jossa kreikalle annettiin tiettyjä myönnytyksiä, laskettiin korkoja ja pidennettiin laina-aikoja. Tehtiin sellainen ratkaisu, joka tuo Kreikan velan kestävälle tasolle, jos kaikki menee kuten on suunniteltu.

Kypros esillä

Urpilainen totesi, että Kreikan lainan takaisinosto-operaatio on nyt käynnissä, ja sen onnistumista arvioidaan euroryhmässä 13. joulukuuta. Hän arvioi huomion kiinnittyvän illan kokouksessa etenkin Kyproksen tilanteeseen.

- En usko, että Kreikan osalta tulee tänään kovin paljon uutta tietoa, ehkä huomio kiinnittyy ennen kaikkea Kyprokseen. Kyproksen osalta Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ja EU-komission neuvottelut Kyproksen valtion kanssa ovat päättyneet. Tästä neuvottelusta ja sen sisällöstä saamme lisää tietoa.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin esiin nostamaa mahdollisuutta leikata Kreikan velkapääomaa aikaisintaan vuonna 2014 Urpilainen kommentoi varovaisesti.

- Viime viikolla euromaat olivat yksimielisiä siitä, että Kreikan velkoja ei leikata, eikä myöskään lainapääomaa leikata, Urpilainen totesi.

Urpilainen linjasi, että ensin pitää katsoa viime viikolla sovittujen keinojen toimivuus.

- Mutta mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan, sitä ei kukaan tiedä. Tuleeko Kreikka näihin tavoitteisiin pääsemään, sitäkään me emme tiedä. Kaikki on viime kädessä kreikkalaisten omissa käsissä.