Cadburyn uusi suklaa ei tahraisi sormia - eikä sulaisi suussa yhtä nopeasti

Britit eivät pääse nauttimaan uudesta herkusta, vaan sulamaton suklaa suunnattaisiin lämpimän ilmaston maihin. Tutkijoiden kehittämä suklaa ei sula alle 40 celsiusasteessa.

Ulkomaat
Suklaakonvehteja.
iStockphoto

Perinteinen suklaanvalmistaja Cadbury on keksinyt miten valmistaa suklaata, joka ei sula lämpimässä säässä, kertoo Britannian media. Cadburyn kehittämät uudet Dairy Milk -suklaapatukat eivät sula jopa 40 asteen lämptilassa kolmessa tunnissa, kertoi The Daily Mail -sanomalehti noin viikko sitten.

Bournevillessa sijaitsevan Cadburyn tutkimus- ja kehitysyksikön tutkijat nimittävät uutta herkkua lämpökestäväksi suklaaksi. Tutkijat ovat jo hakeneet keksinnölleen patenttia.

Uuden suklaan valmistamisen salaisuus piilee sokerin pilkkomisessa. Tutkijat kehittivät tavan pilkkoa sokerihiukkasia pienemmiksi pienentäen hiukkasia peittävän rasvan määrää. Tämä lisää tutkijoiden mukaan suklaan lämmön vastustuskykyä.

Tavallinen suklaa alkaa sulaa 34 celsiusasteessa, mutta Cadburyn tutkijoiden kehittämä suklaa alkaa sulaa vasta 40 asteessa.

Uusi suklaaherkku lämpimän ilmaston maihin

Cadbury kertoo patenttihakemuksessaan, että lämpöä kestävän suklaan valmistus mahdollistaisi suklaata sisältävien tuotteiden valmistuksen lämpimän ilmaston maille, kuten kehittyville maille, joissa tuotantoketju ei ole riittävän hyvä kestämään lämpötilan ja kosteuden vaihteluja.

Cadbury aikookin suunnata uuden lämpöä kestävän suklaan Britannian ulkopuolisille markkinoille. Amerikkalainen ruokajätti Kraft osti Cadburyn vuonna 2010, ja yhtiö on päättänyt, että sulamatonta suklaata myydään tulevaisuudessa kuumissa maissa, kuten Intiassa ja Brasiliassa.

Päätös on herättänyt kritiikkiryöpyn.

Yli 30 vuotta suklaamaistajana työskennellyt Angus Kennedy arvioi Daily Mailille, että sulamaton suklaa olisi menestys myös Isossa-Britanniassa. Kennedyn mukaan lämpöä kestävä suklaa voisi olla kausituote lämpiminä kuukausina. Suklaamaistaja muistutti myös lapsista ja suklaan haitoista.

- Mitä lapset tekevät suklaalla? Laittavat sen taskuunsa, jossa se sulaa ja sotkee kaikki paikat.

Sulamaton suklaa ei sula suussa entisen tavoin

Kraft Foodsin liiketoiminnan johtaja Tony Bilsborough totesi, että lämpöä kestävä suklaa ei ole tarpeellinen tuote Britanniassa, jossa suklaa ei juuri kärsi sulamisesta ja varastointiketju toimii.

- Emme suunnittele uuden reseptin lanseeraamista Britanniassa. Täällä ei ole markkinoita sille, Bilsborough sanoi.

Suklaanvalmistaja-ammattilaiset ovat ilmaisseet olevansa tyytymättömiä Cadburyn uuteen suklaakeksintöön. Suklaavalmistajat väittävät, että se ei maistu yhä hyvälle kuin alkuperäinen Dairy Milk.

Bilsborough sanoi, että uudet suklaapatukat eivät sula suussa samoin kuin tavalliset Dairy Milk -suklaat sulamislämpötilansa vuoksi. Bilsborough myönsi, että juuri sulaminen vapauttaa suklaan maun ja on sen herkullisuuden perusta.

Daily Mail -lehden juttu (siirryt toiseen palveluun)

Time-lehden juttu (siirryt toiseen palveluun)

Cadburyn patenttihakemukseen (siirryt toiseen palveluun)