Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Sloveniassa

Ainakin yhdeksän ihmistä loukkaantui ja 60 pidätettiin protestissa, jossa vaadittiin lahjotuksi syytetyn pormestarin eroa.

Ulkomaat

Slovenian toiseksi suurimmassa kaupungissa Mariborissa poliisi on hajottanut kyynelkaasulla väkijoukon, joka osoitti mieltään korruptiosta epäiltyä pormestaria vastaan. Slovenian uutistoimiston mukaan viisi mielenosoittajaa ja neljä poliisia loukkaantui yhteenotoksi yltyneessä mielenosoituksessa. Joidenkin tietojen mukaan loukkaantuneita on 12.

Poliisi kertoo, että tuhansien ihmisten mielenosoitus alkoi rauhallisesti, mutta myöhään maanantai-iltana osa ihmisistä alkoi heitellä kaupungintaloa kivillä ja pulloilla. Rakennusta kohti myös ammuttiin ilotulitusraketteja. Poliisi pidätti 60 protestoijaa.

Slovenian korruptiotapauksia tutkiva komitea syyttää Mariborin pormestaria Franc Kangleria väärinkäytöksistä. Syytösten vuoksi Slovenian kansanpuolue on erottanut hänet, mutta hän on kieltäytynyt jättämästä pormestarin virkaansa, joka hänellä on ollut vuodesta 2006.

Korruptiokomitean mukaan Kangler on muun muassa järjestellyt sopimuksia ja työpaikkoja haluamilleen yrityksille ja ihmisille.

Teollisuuskaupunki putosi köyhyysrajalle

Vaikka korruptiotapaukset eivät ole ensimmäiset Slovenian tai Mariborin historiassa, kaupunkilaiset näyttävät saaneensa niistä tarpeekseen. Syyksi arvellaan Mariborin erityisen vaikeaa taloustilannetta.

1990-luvulle saakka Mariborissa oli useita suuria teollisuusyrityksiä. Maan itsenäistyttyä ne romahtivat, mikä tarkoitti asukkaille kovaa työttömyyttä, eivätkä elvytysyritykset ole tuottaneet tulosta.

Työttömyys on tuonut mukanaan köyhyyttä ja nyt myös yltyvää kiukkua korruptoituneita vallanpitäjiä kohtaan. Pormestarin vastaisiin mielenosoituksiin on parin viime viikon aikana kerääntynyt jopa kymmenesosa Mariborin runsaasta sadastatuhannesta asukkaasta.

Maanantaina osoitettiin mieltä myös pääkaupungissa Ljubljanassa. Siellä protestin kohteena oli oikeistohallituksen säästöohjelma.

Lähteet: Reuters, AFP