1. yle.fi
  2. Uutiset

Venus yllätti: Planeetan tulivuoret näyttävät toimivan yhä

Euroopan avaruusjärjestön luotain mittasi Venuksen yläkaasukehästä rikkidioksidipitoisuuksia, joita on vaikea selittää muilla kuin aktiivisilla tulivuorilla.

tiede
Venus Express -luotain kantoraketteineen kuljetusalustalla vähän ennen laukaisua.
Venus Express -luotain kantoraketteineen kuljetusalustalla vähän ennen laukaisua Baikonurissa, Kazakstanissa marraskuussa 2005.EPA / ESA / Starsem-S. / Corvaja / Han

Euroopan avaruusjärjestön Esan Venus Express -luotain on kartoittanut kuuden toimintavuotensa aikana Venuksen pinnalta tuhat tulivuorta. Tuoreen tutkimuksen mukaan osa näyttää olevan edelleen hengissä.

Monet astrofyysikot arvelevat, että Venuksen tulivuoret sammuivat jo miljoonia vuosia sitten, mutta Venus Expressin havaitsemat rikkidioksiditason muutokset Venuksen kaasukehässä sanovat toista.

Maassa rikkidioksidi on lähes takuuvarma merkki tulivuoresta, mutta Venuksen kaasukehässä rikkidioksia on miljoona kertaa niin paljon kuin Maan ilmakehässä. Valtaosa on planeetan paksun pilvipeiton alla suojassa auringonvalolta, joka tuhoaa rikkidioksidia.

Venus Express on kuitenkin havainnut rikkidioksidia myös pilvien yläpuolella. Pian sen jälkeen, kun luotain oli asettunut kiertämään Venusta, rikkidioksitasossa mitattiin lisäksi suuri piikki. Tällä hetkellä Venus Express lähettelee Maahan lukuja, jotka ovat vain kymmenesosan vuoden 2006 mittauksista.

- Suuret rikkidioksidipitoisuudet ylemmässä kaasukehässä ovat varma merkki siitä, että päästö on tuore, sillä auringonvalo tuhoaa yksittäiset molekyylit muutamassa päivässä, kertoo Esan ranskalaistutkija Emmanuel Marcq.

Venuksen kaasukehä on myrkkysoppaa

Myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan luotain havaitsi 1980-luvulla rikkidioksitasoja, joiden takia mietittiin hetken, olisiko Venus sittenkin aktiivisesti tuliperäinen. Venus Expressin mittaukset ovat muistuttaneet mieliin myös tuolloisen teorian.

Epäilijät muistuttavat, että on toinenkin selitys: Venuksen monimutkainen kaasukehä, joka on tutkijoille vielä osittain arvoitus. Se on sekoitus myrkkykaasuja, jota myskytuulet hämmentävät huimaa vauhtia. Kaasukehä pyörii niin nopeasti, että kaasumolelyyliltä kestää vain neljä vuorokautta kiertää koko planeetta. Siksi on erittäin vaikeaa määritellä, mistä kaasu on lähtöisin.

Marcqin tutkijaryhmä on tullut siihen päätelmään, että yhden suuren tulivuorenpurkauksen sijasta Venuksessa on tapahtunut sarja pieniä purkauksia. Ja ellei syynä ole tulivuori, Venuksen kaasukehä on vielä vaihtelevampi kuin tähän asti on arvattukaan, Marcq sanoo Nature Geoscience (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Aikoinaan Venusta pidettiin Maan kaltaisena - kerrassaan sen sisarena - ja mahdollisena elämän tyysstijana, mutta sellaiset toiveet murskaantuivat 1970-luvulla. Tuolloin varmistui, että Venuksen pinnalla on kuumuutta miltei 460 astetta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi