1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori hämmästelee Salolaisen suoraa puhetta juutalaisista

Professori Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan Pertti Salolainen liioitteli sanoessaan, että valtaosa Yhdysvaltain mediasta olisi Israelin etuja ajavan ryhmän takana.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila Aamu-tv:n vieraana 4. joulukuuta 2012.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen juutalaispuheista Aamu-tv:n haastatteluissa tuli maailmanlaajuinen kohu. Professori Jaakko Hämeen-Anttila ja ohjelmajohtaja Mika Aaltola pohtivat, kuinka merkittävä juutalaisten asema on Yhdysvaltain politiikassa.

Lähi-itään perehtynyt professori Jaakko Hämeen-Anttila pitää yllättävänä kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok.) suoraa puhetta juutalaisväestön vaikutusvallasta Yhdysvalloissa.

- Oikeastaan yllättävää ei ole se, mitä hän sanoo, vaan se, että hän kokeneena poliitikkona sanoo sen ihan suoraan televisiolähetyksessä. Se varmaan enemmän yllättää kuin itse asia, Hämeen-Anttila sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Hämeen-Anttilan mukaan Salolainen kuvasi kohua herättäneessä lausunnossan oikeastaan melko hyvin Yhdysvaltain sisäpoliittista tilannetta - tosin hieman kärjistetysti. Hämeen-Anttilan mukaan Salolainen liioitteli sanoessaan, että valtaosa Yhdysvaltain mediasta olisi Israelin puolesta lobbaavan ryhmittymän takana.

- Kyllä tällainen Israelin puolesta lobbaava lobby on sinänsä olemassa ja se on aika vaikutusvaltainen, Hämeen-Anttila myöntää.

Yllättävää ei ole se, mitä hän sanoo, vaan se, että hän kokeneena poliitikkona sanoo sen ihan suoraan televisiolähetyksessä.

Jaakko Hämeen-Anttila

Hämeen-Anttilan mukaan Salolainen valitsi sanansa huonosti puhuessaan juutalaisista, sillä kyseessä on ennemminkin Israelin etuja ajava ryhmä.

"Pienet nyanssit saavat aikaan kohun"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola puolestaan huomauttaa, että Salolaisen puheista noussut kohu todistaa hänen sanansa oikeiksi.

- Hänhän korosti, että on vaikea ottaa neutraalia kantaa tähän asiaan. Hän onnistui omankin sanontansa kautta todistamaan sen. Eli tästä on vaikea puhua, Aaltola sanoi.

Hänen mukaansa Lähi-idän kriisi on niin syvälle iskostunut koko puhekulttuuriin, että jopa pienet nyanssit voivat saada aikaan valtavan kohun.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen sanoi viime perjantaina aamu-tv:ssä, että Yhdysvaltain on vaikea ottaa neutraalimpaa kantaa Israelin ja palestiinalaisten kiistassa, koska Yhdysvaltain juutalaisilla on paljon vaikutusvaltaa maan taloudessa ja tiedotusvälineissä.

Natsirikollisia metsästävä Simon Wiesenthal -järjestö lähetti Suomen Washingtonin suurlähettiläälle kirjeen, jossa se vaatii Suomea irtisanoutumaan Salolaisen puheista. Järjestö myös vaati Suomen hallitusta ryhtymään toimiin Salolaisen siirtämiseksi pois kaikista virallisista asemista.