yle.fi-etusivu

"Palmu" jättää antikvariaattinsa haikeana

Tampereella vanhojen kirjojen ystäviä 25 vuotta palvellut Hannu Peltonen jättää tuhannet kirjansa seuraajansa myytäviksi ja siirtyy itse asiakkaaksi. Kauppiaan mukana lähtee liikkeen perinteikäs Komisario Palmu -nimi.

kulttuuri
Hannu Peltonen antikvariaatissaan
Tappara-pipoinen kirjakauppias on tuttu hahmo Tampereella. "Palaankohan nyt Peltoseksi?", Palmuksi kutsuttu mies pohtii.Anna Sirén / Yle

Tamperelainen Hannu Peltonen on neljännesvuosisadan aikana ehtinyt ratkoa monen kirjanystävän pulmat ja paikata aukot puutelistoilta. Komisario Palmu -antikvariaattia pyörittänyt mies on nyt päättänyt astua sivuun ja antaa elämäntyönsä muiden käsiin.

Tuhannet kirjat jäävät tuttuihin hyllyihin asiakkaiden löydettäviksi, mutta Satamakadulla sijaitsevan divarin nimi vaihtuu.

- Sain aikoinaan Mika Waltarin perikunnalta luvan käyttää Komisario Palmu -nimeä, mutta en myydä sitä eteenpäin. Nimi lähtee siis minun mukanani.

Peltonen on niin tarkka tekijänoikeuksista, ettei suostu radiolähetyksessä hyräilemään loppuun saakka Juice Leskisen suosikkiantikvariaatilleen aikoinaan riimittelemää mainosta.

- "Hanki jouluksi kirja, se lahja on, ei almu / Ja sen kirjan myy ...". Ehkä siihen tulee nyt liikkeen uuden nimen mukainen loppu, Peltonen sanoo.

Kitaroita, kirjoja ja nettikauppaa

Peltosen liike aukesi maanantaina uudella nimellä Reino Tiwari. Vanhat kyltit olivat paikallaan, eivätkä asiakkaat ainakaan vielä avajaispäivänä suhtautuneet tuttuun mieheen kanssa-asiakkaana vaan kauppiaana.

- Kaikki kyselevät minulta kaikenlaista, vaikka olenkin täällä nyt vain yksityishenkilönä. Kaupungilla minua on tähän asti sanottu Palmuksi. Palaankohan nyt Peltoseksi, entinen kauppias pohtii.

Kyllä yliopistokaupungissa pitää olla antikvariaatteja.

Hannu Peltonen

Liikkeen uusi omistaja on Reino & Aino Kotikenkä Oy:n toimitusjohtaja Arto Huhtinen. Jatkossa nettikaupan osuus tulee olemaan yhä suurempi. Kivijalkapuodista saa kirjojen lisäksi tutulla tamperelaisella ruutukuosilla koristeltuja tuotteita aina kitaroista alkaen.

Joulukuun ajan Tiwarin asiakkaita palvelee tietokirjailija Jari Niemelä, jolle Hannu Peltosella on tarjolla käytännön vinkki.

- Heti aluksi kannattaa raivata tuosta tiskiltä yksi kirjapino pois, jotta pää näkyy. Muuten kuulee 20 kertaa päivässä lauseen "Ai, siellä on oikeasti joku!".

Asiantuntijaksi kuuntelemalla

25 vuotta kirjojen ja kirjoista kiinnostuneiden parissa on vakuuttanut Hannu Peltosen siitä, että antikvariaatinpitäjällä on maailman mukavinammatti - ainakin silloin, kun ovi käy.

Kaupungilla minua on tähän asti sanottu Palmuksi. Palaankohan nyt Peltoseksi?

Hannu Peltonen

- Tässä oppii tuntemaan taiteilijoita ja kirjailijoita ja ennen kaikkea kirjallisuutta. Moni asiakas on oman alansa asiantuntija, ja kun heitä malttaa kuunnella, voikin itse esittää asiantuntijaa seuraavalle asiakkaalle, Peltonen sanoo.

Kuuntelemisen lisäksi Peltonen taitaa puhumisen. Kirja-asiantuntija myöntää jääneensä vuosien varrella sanattomaksi vain kerran.

- Eräs asiakas kysyi kerran, miten voi tietää, mitä kirja käsittelee. No minä olen tottunut katsomaan kirjan nimen tai jopa lukemaan kirjan, joten en oikein osannut sanoa asiakkaalle mitään, Peltonen hörähtelee.

Lisää antikvariaatteja Tampereelle

Hannu Peltonen ei ole koskaan pelännyt liian kovaa kilpailua. Tampereella riittäisi hänen mukaansa yhä tilaa useammille divareille.

- Kyllä yliopistokaupungissa pitää olla antikvariaatteja. Kirjakaupasta saa uusia kirjoja, mutta jos yliopistossa haluaa opiskella vaikkapa Huovisen tuotannon, löytyyse antikvariaatin hyllystä. On sitäpaitsi ihan eri asia ottaa fyysinen kirja käteen antikvariaatissa kuin tilata se netistä.

Eräs asiakas kysyi kerran, miten voi tietää, mitä kirja käsittelee.

Hannu Peltonen

Vapaaherraksi heittäytyneen Peltosen itsensäkin löytää jatkossa tuttujen hyllyjen välistä kirjoja hypistelemästä.

- Kyllä varmasti näin alussa luuhaan täällä lähes entiseen tapaan ja kävelen Satamakatua edestakaisin. Olen myös luvannut olla käytettävissä konsultaatioon.

Varsinainen haikeus ei ole iskenyt - vielä.

- Toistaiseksi täällä näyttää ihan samalta kuin minun aikanani, ja kylttikin on ennallaan. Sitten on kyllä varmasti haikea olo, kun joku alkaa hinkata logoa ikkunasta irti.