1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vantaa ennakoi valtion tuen oopperalle pienenevän

Vantaan kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että Vantaa neuvottelisi oopperan tuesta uudelleen. Taustalla on paitsi Vantaan oma heikko rahatilanne myös valtion rahoituksen pohdinta keväällä.

kulttuuri
Lumikuningattaren ensi-ilta on 23. marraskuuta
Yle

Vantaa haluaa irtisanoa Kansallisoopperan tukisopimuksen. Pääkaupunkiseudun kunnat ovat osallistuneet vuosikymmeniä oopperan käyttökustannuksiin. Nyt Vantaa haluaa kuitenkin neuvotella uudelleen tuen tasosta.

Vantaan kaupunginhallitus päätti maanantaina ehdottaa valtuustolle, että tukisopimus irtisanotaan vielä tämän vuoden puolella, jotta asiasta päästään neuvottelemaan uudelleen keväällä.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, SDP:n Jukka Hakola kertoo, että ainoa mahdollisuus päästä neuvottelemaan asiasta on irtisanoa nykyinen sopimus, koska muuten maksut jatkuisivat ennallaan seuraavat viisi vuotta.

Valtio on pohtimassa oopperan rahoitusta keväällä budjettiriihessä, joten kuntien on luontevaa tehdä samoin omalta osaltaan, Hakola huomauttaa. Vantaan pelkona on, että kuntien osuus kasvaa, jos valtio pienentää rahahanojaan.

Myös Vantaan tavoitteena on pienentää nykyistä tukisummaa, sillä kaupungin talous on pahasti kuralla. Kokonaan tuesta ei kuitenkaan olla luopumassa.

- Uusi valtuusto neuvottelee tuesta keväällä. Voi siellä olla joku valtuutettu sitäkin mieltä, että tukea pitää maksaa nolla euroa, mutta tuskin se näin tulee menemään, Hakola arvioi.

Vantaan vuosittainen osuus käyttökustannuksista on nyt noin 11 prosenttia. Esimerkiksi Helsingin osuus on yli 67 prosenttia. Mikäli Vantaa päättää irtisanoutua tukisopimuksesta myös muut kaupungit neuvottelevat tukensa uudelleen.

Vantaan valtuusto käsittelee oopperan tukisopimuksen purkua näillä näkymin 17. joulukuuta.

Lue seuraavaksi