Hyppää sisältöön

Finlandia-palkinto Ulla-Lena Lundbergin teokselle Jää

Palkinnon saajan valitsi presidentti Tarja Halonen. Romaani on kertomus nuoren papin perheestä, joka alkaa rakentaa elämäänsä sotien jälkeen pienessä saaristoseurakunnassa.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja kirjailija Ulla-Lena Lundberg (oik.) ja presidentti Tarja Halonen palkintojenjakotilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Presidentti Tarja Halonen on myöntänyt tämänvuotisen Finlandia-kirjallisuuspalkinnon Ulla-Lena Lundbergille. Halosen mukaan teos Jää tempaisi hänet mukaansa ja hän "rakastui kirjaan kirjana".

- Ulla-Lena Lundbergin käyttämä kieli on konstailematonta. Samalla se on jollain selittämättömällä tavalla iätöntä, Halonen toteaa.

Kirja on kunnianosoitus saaristolaisille

Ulla-Lena Lundbergin romaani _Jää _on alun perin julkaistu ruotsiksi nimellä _Is.  _Sen on suomentanut Leena Vallisaari. Teos on kertomus nuoren papin perheestä, joka alkaa rakentaa elämäänsä sotien jälkeen pienessä saaristoseurakunnassa.

Halosen mukaan pappi Peter Kummel on melkein uuden rauhan kauden symboli: hyvään uskova optimisti.

- Kirja ei ole kunnianosoitus Kummelin perheelle, vaan myös saaristolaisille ja ilo meille lukijoille, toteaa Halonen palkintopuheessaan.

Ulla-Lena Lundbergin käyttämä kieli on konstailematonta. Samalla se on jollain selittämättömällä tavalla iätöntä.

Muut vuoden 2012 Finlandia-voittajaehdokkaat olivat Riikka Ala-HarjanMaihinnousu, Pirjo HassisenPopula, Heidi KöngäksenDora, Dora, Aki OllikaisenNälkävuosija Juha SeppälänMr. Smith.

Presidentti Tarja Halonen kehuu kaikkia ehdokkaita "erinomaisiksi".

- Mielsin teokset myös mielenkiintoisella tavalla sukulaisiksi: Ne kuvasivat ihmistä suuremmassa yhteiskunnallisessa kehyksessä. Useat niistä käsittelivät myös maamme tai maanosamme yhteiskunnallisesti vaikeita asioita ja ajanjaksoja.

Palkintosumma on 30 000 euroa.

Viime vuonna Finlandia-palkinto myönnettiin Rosa Liksomin teokselle Hytti nro 6.

.
.