1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ajo-opetus

Liukkaan kelin ajorefleksit kuntoon nyt Kajaanissakin

Uusi ajoharjoittelukeskus tehostaa liikenneturvallisuuskoulutusta Kainuussa. Kajaanin Kivimäessä sijaitseva ajoharjoittelukeskus on ollut toiminnassa lokakuusta alkaen. Asiakaskuntaa yksityiselle radalle odotetaan jatkossa autokoulujen lisäksi oppilaitoksista ja puolustusvoimista.

ajo-opetus
autokoululainen, ajotunti, ajorata
Kalle Heikkinen /Yle

Kajaanin ajoharjoitteluradalle on ollut selvä tilaus. Tähän asti Kajaania lähimmät radat ovat olleet Hyrynsalmella ja Iisalmessa. Kajaanin Ajoharjoittelukeskuksen yrittäjä, autokoulun opettaja itsekin, Marko Juntunen laskeskelee, että radan tuomat kustannussäästöt ovat merkittäviä.

- Esimerkiksi telakuorma-auto kuluttaa litran kilometriä kohden polttoainetta ja jos ajetaan sillä mennen tullen 160 km, tarkoittaa se 160 litraa polttoainetta pelkästään matkoihin. Täällä puolestaan vastaava kulutus on 20 litraa. Eli puolustusvoimille säästöä tulee ajoneuvokohtaisesti jopa 140 litraa.

Sadat kuljettajat saavat ajo-oppia

Puolustusvoimat on käynyt testaamassa rataa ja alkaa näillä näkymin käyttämään sitä ensi vuonna. Kainuun Prikaatin saapumiseristä koulutetaan 500 kuljettajaa erilaisiin tehtäviin. Noin parisataa heistä käy läpi raskaan ajokaluston koulutuksen.

- Liukkailla keleillä opetetaan ajamaan varusmieskuljettajia ja heidän kanssa käydään läpi kuinka auto käyttäytyy. Pyritään siihen, ettei ajoneuvo lähde käsistä, niin että palvelusturvallisuus säilyy. Vuodessa ratapäiviä on 20-50 per saapumiserä, kertoo Kainuun Prikaatin kuljetuskeskuksen päällikkö kapteeni Pertti Paakkola.

Autokoulussa liukkaan kelin ajo suoritetaan sekä ykkös- että kakkosvaiheen koulutuksessa. Auton hallitseminen jäisellä tiellä on tärkeä osa liikenneturvallisuutta, tietää Marko Juntunen.

- Jokainen kuolonuhri tai loukkaantunut liikenteessä on liikaa ja jos tällä saadaan yksikin uhri vähemmäksi, niin silloinhan tämä homma on puoltanut paikkansa.

Lue seuraavaksi