Koe uusi yle.fi

Pankkien palvelumaksut nousevat – automaattinen veloitus tililtä voi maksaa yli kaksi euroa

Danske Bank korottaa ensi vuonna lainaerien automaattisesta veloituksesta perittävää maksua yli kahteen euroon. Myös Osuuspankki nosti vastaavaa maksuaan kesällä. Kuluttajavirasto pelkää, että pankit nostavat lainojen palvelumaksuja, koska eivät voi korottaa marginaaleja vapaasti.

Kotimaa
Lainaerän veloitus -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Danske Bankin (ent. Sampo Pankki) asiakkaat saivat viime viikolla kirjeen, jossa pankki ilmoitti korottavansa lainoihin liittyviä palvelumaksujaan ensi vuoden alkupuolella.

Asuntolainan, opintolainan tai luottokorttilaskun kuukausierän automaattinen veloitus tililtä maksaa jatkossa 2,5 euroa. Perinteinen paperilasku lainaerästä maksaa 6 euroa.

- Meidän käsityksen mukaan tämä vastaa yleistä kustannustason nousua, henkilöasiakasliiketoiminnan tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Lari Tuovinen perustelee.

Nosto näkyy selvimmin niille, joilla on Danske Bankissa monta eri lainaa. Esimerkiksi neljästä eri lainasta veloitusmaksu on kuukaudessa kymmenen euroa. Maksu tuntuu lisäksi opintolainojen pienissä kuukausierissä.

Myös muut Suomessa toimivat pankit veloittavat lainaerien maksusta. Keskimäärin veloitus on hieman alle kaksi euroa erää kohden. Myös Osuuspankki korotti veloitusmaksua viimeksi heinäkuussa.

Maksut ovat hiipineet pankkien palveluhinnastoon 2000-luvun aikana. Kaikki asiakkaat eivät edes ole huomanneet maksavansa automaattisista veloituksista.

Pankkien pitää tiedottaa maksujen muutoksista kaksi kuukautta ennen voimaantuloa. Osa käyttää tiedottamiseen ainoastaan verkkoa. Esimerkiksi Osuuspankki ilmoitti maksukorotuksestaan asiakkaille tiliotteen lisäksi verkkopankkiviestillä.

Finanssivalvonta: Pankeilla maksujen suhteen vapaat kädet

Pankkeja valvova Finanssivalvonta huomautti kesällä, että osa pankeista on nostanut peruspalvelumaksujaan yli kohtuullisen tason. Kassa-asioinnin hinta kohosi jopa 12 euroon.

Luotot ja lainat eivät kuulu peruspankkipalveluihin, eikä niihin liittyviä maksuja seurata yhtä tarkasti. Fivan mukaan lainsäädäntö antaa pankeille lähes vapaat kädet.

- Ne ovat liiketoimintapäätöksiä, miten hinnat asetetaan. Lainananto on vapaaehtoista toimintaa, sanoo Fivan asiakkansuojatoimiston päällikkö Timo Peltonen.

- On tietenkin toivottavaa, että hintoja asetettaessa huomioidaan hinnan kohtuullisuus tarjottavaan palveluun nähden, hän lisää.

Olisi vastoin lain tarkoitusta, jos tehtäisiin suuria palvelumaksun muutoksia kerralla.

Paula Hannula, lakimies, Kuluttajavirasto

Peltonen ei halua ottaa kantaa siihen, onko yli kaksi euroa kohtuullinen hinta automaattisesta veloituksesta.

Pankit siirtävät korkopaineita lainojen palvelumaksuhin?

Kuluttajaviraston mukaan pankkien palvelumaksut eivät saisi muuttua kerralla olennaisesti. Luottoja ja pankkien maksuja säännellään kuluttajansuojalaissa.

- Sitä, onko maksukorotus olennainen vai ei, arvioidaan aina tapauskohtaisesti, Kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula sanoo.

Hannula pelkää, että pankit hivuttavat nyt palvelumaksuja ylöspäin, koska eivät voi korottaa korkomarginaalia vapaasti. Pankkien halukkuus nostaa vanhojenkin asuntolaina-asiakkaiden marginaalia on noussut esiin viime aikoina.

- Suomessa on tiukka sääntely koron suhteen. Olisi vastoin lain tarkoitusta, jos sen sijaan tehtäisiin suuria palvelumaksun muutoksia kerralla, Hannula sanoo.

Siirrämme meihin kohdistuvia paineita myös asiakkaille.

Lari Tuovinen, johtaja, Danske Bank

Hänen mukaansa Danske Bankin hintamuutos on jo poikinut yhteydenottoja Kuluttajavirastoon. Virasto aikoo selvittää, onko maksukorotus kohtuullinen.

Johtaja Lari Tuovinen Danske Bankista sanoo, etteivät palvelumaksut tule jatkossa ainakaan laskemaan. Pankkien tilannetta kiristävät lisääntyvä sääntely ja entistä tiukemmat vakavaraisuusvaatimukset.

Tuovinen kieltää, että Danske Bankissa korkopaineet siirtyisivät suoraan palvelumaksuihin.

- Kun hinnoitellaan marginaalikorkoja tai muita palkkioita, ne vastaavat aina sääntelyn ja kustannuspaineiden luomaa vaatimusta meille. Me siirrämme määrätyissä tapauksissa meihin kohdistuvia paineita myös asiakkaille, hän sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tampere

Valtion tuki Tampereen monitoimiareenalle varmistui – "Sehän on hieno uutinen"

Egypti

Egyptin media: Ainakin 85 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Luonto

Borneon orangeilla on toivoa