Radio Jokisen kulta-aika: Yli 30 tekijää ja ulkomaankielisiä uutislähetyksiä

Mainosrahoitteinen Radio Jokinen toimi Joensuussa vuosina 1988-1993. Nykykatsannolla kanava pyöri mahtisuurilla resursseilla. Uutisia tehtiin jopa turisteille.

media
Radio Jokisen toimittajia alkuvuonna 1993.
Iskelmä Rexin lehtileikekokoelma

Radio Jokisen ohjelmisto pyörähti käyntiin Joensuussa 12. maaliskuuta vuonna 1988 täsmälleen kello 9.28. Kellonaika oli valittu taajuuden 92,8 megahertsiä mukaan.

- Tunnelmat olivat loistavat ja ne liikuttavat ihmisiä edelleen syvästi. Kaikki ymmärsivät, että oltiin tekemässä uutta. Teollisuuskadun tilat valmistuivat vasta viime metreillä ja suunnitelmia tehtiin toimistohotellin tiloissa Niinivaaralla, muistelee silloinen päätoimittaja Keimo Lehtiniemi.

Alkuaikana toimituksessa työskenteli kymmenen vakituista ihmistä myynti mukaan lukien. Leveimmillään joensuulainen radiotoiminta oli vuonna 1990 juuri ennen koko Suomea ravistellutta rajua talouslamaa.

- Avustajia oli hirmuisesti. Muistan, että vuonna 1990 parhaimmillaan palkkaa ja (pieniä) palkkioita maksettiin kuukaudessa yli 30 ihmiselle. Avustajina oli muun muassa lastenohjelmien tekijöitä, urheiluselostajia ja pakinoitsijoita, luettelee Lehtiniemi.

Hurjimpina vuosina Jokisella oli kesän matkailuaikaan jopa englannin- ja saksankieliset uutiset.

- Yksi suosituimmista ohjelmista oli onnitteluohjelma Muista minua, johon tuli niin paljon postia, että musiikin osuus putosi jo alle sietokyvyn ajoittain. Mielipideohjelma Soita ja purppase oli myös hitti. Monet musiikin erikoisohjelmat saivat korkeita kuuntelijalukuja - samoin jääkiekkoselostukset.

Ohjelmaa tehtiin kunnianhimoisesti

Radio Jokisen taru loppui vuonna 1993 konkurssiin. Sittemmin kanavaa jatkettiin Radio Rexinä. Radio Jokisen päätoimittaja Keimo Lehtiniemi vaikuttaa yhä media-alalla Pohjois-Karjalassa ja tekee valtakunnallista journalismia MTV3 Uutisille. Nykyradiosta Lehtiniemellä on sanottavansa.

Ohjelmistorakenteemme oli toimittajien taustasta johtuen hyvin asiallinen ja journalistinen.

Keimo Lehtiniemi

- Se kyllä kypsyttää, kun pitkillä ajomatkoilla autoradiota läpi kahlatessa kymmenellä kanavalla juontaja lässyttää ohuella elämänkokemuksella ohjeitaan. Silloin huokaan syvään ja valitsen hiljaisuuden, toteaa Lehtiniemi ja muistelee vielä Radio Jokista:

- Ohjelmistorakenteemme oli toimittajien taustasta johtuen hyvin asiallinen ja journalistinen. Pyrittiin kovaan ajankohtaisuuteen ja laadukkaaseen musiikkiohjelmistoon. Jälkiviisaana voin todeta, että Jokisen ohjelma oli ehkä rahtusen liian vakava kokonaisuutena. Olisi kannattanut vähän tinkiä journalistisesta kunnianhimosta.