1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. köyhyys

Imatralla käsitellään köyhyyttä komedian keinoin

Lämminveriset-näytelmä pureutuu köyhyyteen ja sen pysyvyyteen. Irti-teatterin näyttelijöille ja ohjaajille aihe oli rankka.

Suvi-Sisko Villanen (vas.), Anne Suomalainen ja Antti Riikonen edustavat kolmea köyhyyden sukupolvea Irti-Teatterin versiossa Sirkku Peltolan Lämminverisissä. Kuva: Ilpo Ilves/Irti-Teatteri

"Kuka kantaa vastuun?"

Kysymys toistuu monesti imatralaisen Irti-teatterin Lämminveriset-näytelmässä, joka on Sirkku Peltolan kirjoittaman näytelmätrilogian viimeinen osa.

Juoni keskittyy pienviljelijäperheen taloudelliseen ahdinkoon, joka on vienyt perheen sillan alle. Ohjaaja Jorma Piispasen mukaan näytelmän ohjaaminen oli haastavaa, sillä siinä oli niin monta tasoa.

- Näytelmä vaatii näyttelijältä ja ohjaajalta hirmuisen paljon antautumista, Piispanen toteaa.

Lämminveriset käsittelee köyhyyttä komedian ja tragedian keinoin. Tarinaan sekoittuu vähävaraisuuden tuottamaa häpeää. Koskettava loppu ei jätä ketään kylmäksi.

- Loppuratkaisu on mielestäni kauniisti tehty. Yleisölle jää hyvä mieli, Piispanen lupaa.

Näyttelijät joutuivat käsittelemään rankkoja asioita valmistautuessaan rooleihinsa, mutta heistä on tärkeää, että rankkaa asiaa voidaan käsitellä huumorin keinoin.

- Toivottavasti esitys herättää ajatuksia, kun yhteiskunnassa on vaikeita aikoja. Vaikka on kurjaa, löytyy asioista aina hyvä puoli. Yhteen hiileen puhaltaminen tärkeää, näyttelijät Antti Purho, Anne Suomalainen ja Suvi-Sisko Villanen pohtivat.

Esitykset jatkuvat 15.12. asti.