Uudelleenkoulutus ja alan vaihto on tavallinen ratkaisu

Kainuun Ammattiopiston luonnonvara-ala on kouluttanut lukuisat aikuiset uudelle uralle. Ammatin vaihto kiinnostaa viimeistään, jos tulevaisuuden näkymät tai työolot vaikeutuvat.

uudelleenkoulutus
Kainuun Ammattiopiston luonnonvara-alan koulutusjohtaja Leena Karjalainen (vasemmalla) ja opettajat Jatta Ahlsten sekä Alpo Härkönen.
Kainuun Ammattiopiston luonnonvara-alan koulutusjohtaja Leena Karjalainen (vasemmalla) ja opettajat Jatta Ahlsten sekä Alpo Härkönen koulun puutarhamyymälässä.Jouni Pilto / Yle

Pienten lasten vanhemmalle ravintolan työajat ovat vaikeat. Tarjolla on paljon yötöitä. Mari Salonen otti uuden suunnan ja alkoi opiskella puutarhuriksi Kainuun ammattiopistossa.

- Olen haaveillut tästä alasta jo lapsesta, Salonen sanoo.

Aiempi harrastus muuttuu aikuisiässä usein ammatiksi, kertoo Kainuun Ammattiopisto KAO:n puutarha-alan opettaja Jatta Ahlsten.

- Puutarha-ala on ammatinvaihtajien ykkösala. Moni aikuisopiskelijamme on harkinnut opiskelua kymmeniä vuosia.

KAO:n luonnonvara-alan koulutusjohtaja Leena Karjalaisen mukaan uudelleenkoulutus on hyvin yleinen ratkaisu aikuiselle.

- Luonnonvara-alan tutkinto-opiskelussa Kainuun Ammattiopistossa on noin 180 aikuisopiskelijaa. Määrä on 3-4 -kertaistunut noin 5 vuodessa.

 Rakennemuutos lisää uudelleenkoulutuksen tarvetta

Kainuun Ammattiopiston vastaava puutarhuri Ulla Tolonen (vasemmalla) ja puutarha-alan aikuisopiskelija Mari Salonen
Kainuun Ammattiopiston vastaava puutarhuri Ulla Tolonen (vasemmalla) ja puutarha-alan aikuisopiskelija Mari Salonen.Jouni Pilto / Yle

- Kainuussa työpaikkoja on loppunut monellta. Ihmiset alkavat opiskella uusia aloja. Luonnonvara-ala työllistää hyvin, Leena Karjalainen sanoo.

Esimerkiksi metsäalan koulutukset kiinnostavat. Tammikuussa on taas alkamassa metsäperustutkinnon opetus. Aikuisopiskelijaksi alkavista monella on omaa metsää.

- Ja joistakin ammateista pääsee eläkkeelle aikaisemmin, jolloin halutaan uusi ammatti, sanoo KAO:n metsäalan opettaja Alpo Härkönen.

Aikuisten ammattitutkinnot ovat samoja kuin nuorilla, mutta tarkoitus on opiskella nopeammin ja itsenäisemmin. Opintojen aloitusajankohdat ovat joustavia, jopa yksilöllisiä, lupaa Leena Karjalainen.

Aloituspaikkojen vähentämisaie huolettaa

Karjalaisen mukaan rakennemuutoksille herkässä Kainuun maakunnassa uudelleenkoulutus on merkittävä keino pysyä kiinni leivässä ja kotiseudussa.

- Tällä hetkellä on huolestuttavaa, että valtiovallan kaavailuissa nimenomaan aikuiskoulutuksen aloituspaikkoihin olisi tulossa leikkauksia. Kuitenkin Kainuussa juuri aikuiskoulutuksessa ja ihmisten uudelleenkouluttamisessa on suurimmat tarpeet.