Näin keskusteltiin: Kuuluuko kristillisyys joulujuhlaan?

Vapaa-ajattelijain Liiton mukaan joulujuhla pitäisi järjestää katsomuksellisesti neutraalisti. Ehdotus jakoi jyrkästi Yle Etelä-Karjalan kuulijoiden ja nettikeskustelijoiden mielipiteet.

Kuusijuhla
Joulujuhla Lappeenrannan Kuusimäen koulussaYLE

Joulun historia nähtiin sekä vahvasti uskonnollisena että kristinuskon muokkaamana. Näin kaksi kuulijaa kommentoivat:

Pitäisi ymmärtää ja muistaa se, minkä takia joulua ylipäätään vietetään. Joulua on vietetty satoja vuosia, ja elämämme täällä Pohjolassa perustuu luterilaiseen oppiin. Meillä joulua vietetään perinteiden mukaan ja pyrimme käymään kirkossa.

Joulu on alunperin pakanallinen juhla, jonka symbolit on ympätty kristinuskoon. Ihminen on sivistynyt, vaikkei kuulu kirkkoon. Uskonnontunnilla jouduin aina riitelemään opettajan kanssa kyseenalaistaessani asioita.

Nimimerkki Leena ei muistele hyvällä kouluaikojen joulujuhlia.

Vieläkin on traumat omien kouluvuosien joulujuhlista. En koskaan ymmärtänyt miksi sitä uskonnollisuutta piti tuputtaa. Luulisi, että tänä päivänä oltaisiin jo paljon viisaampia.

Nimimerkki Brutus on samoilla linjoilla.

Jos ei joulujuhla olisi yhtenä pakollisista koulupäivistä, lapseni jäisivät siitä pois, koska luterilaisen uskonnon läpitunkema perinnekuvasto on heidän mielestään uskonnon harjoittamista. Ja minun mielestäni. Uskonnon harjoittaminen on subjektiivinen kokemus, jota ei sellaisena voi kiistää.

Uskonnollisuutta edellinenkin -nimimerkki piti puolestaan joulujuhlakokemusta tärkeänä lapsille.

Suomi on jo nyt täynnä kaikkea mahdollista kristinuskon vastaista uskonnollisuutta. Lasten pitää saada mahdollisuus kokea ihana oikea joulu Jeesus-lapsineen ja paimenineen, ja koko joulun sanoma Raamatusta. Jos se näin kielletään, niin meiltä on viety kaikki tasa-arvo ja uskonnonvapaus. Noitia ja kaikkea vastakkaista heille pakkosyötetään jo muutenkin kaikista kanavista.

Kaikille omat juhlat

Monet pohtivat myös vaihtoehtoja joulujuhlalle. Nimimerkki Petteri 7 ehdottaa, että joulujuhlasta karsittaisiin uskonto.

Koulun juhla kaikille ilman uskonnon harjoittamista. Juhlan jälkeen voivat sitten uskovat mennä jatkoille kukin omaan kirkkoonsa. Uskonnonvapauteen kuuluu se, että kenenkään ei tarvitse tuoda julki uskooko, tai mihin uskoo vai uskooko ollenkaan.

Eräs kuulija toivoi, että perinteinen joulujuhla säilytettäisiin, mutta uskonnottomille ja eriuskoisille olisi omat juhlansa.

Kyllä kristillisyyden täytyy kuulua joulujuhlaan. Se on perinnettä. Muuten koko juhla voitaisiin lopettaa tai uskonnottomat voisivat viettää omat juhlansa.

Uskonnonvapaus kaikille -nimimerkki halusi säilyttää joulujuhlan ennallaan.

Jouluhan ON uskonnollinen juhla. Jos uskonnollisuus karsittaisiin, niin joulusta ei jäisi jäljelle enää muuta kuin keinotekoinen ja hulinaa täynnä oleva tavaratalojen markkinajuhla. Koko ajatuskin on ihan sairas!

Sanza pohti, kuinka kristinuskon irrottaminen valtiosta vaikuttaisi laajemmin elämään.

Jos joulusta riisutaan kristillisyys, niin samalla voidaan poistaa kirkkoon kuulumattomilta joulupyhien ja muiden kristillisten juhlien "aiheuttamat" ylimääräiset vapaat pois. Mitä ne niillä enää tekee, töihin vaan!