Huono kasvomuisti vei Linnan selostajan yöunet

Kotisohvilla Linnan juhlien vieraiden tunnistaminen on helppoa, mutta miten television ammattilaiset sen tekevät? Kokeneelle toimittajallekin kasvokavalkadi on jännittävä paikka, sillä vuoden katsotuimman ohjelman vieraat paljastuvat vasta punaisella matolla.

Linnan juhlat

Tunnettujen suomalaisten kasvot ovat viime öinä tulleet Linnan juhlien ensikertalaisen selostajan Jussi-Pekka Rantasen uniin. Kasvot pyörivät mielessä myös herätessä.

Rantanen on viime päivinä tahkonnut lukemattomia kasvokuvia kollegansa Piia Pasasen kanssa, jotta suomalaiset voisivat itsenäisyyspäivänä seurata mahdollisimman asiantuntevasti selostettuja Linnan juhlia televisioistaan.

- Vaikeaa tästä tekee se, ettei etukäteen tiedä, keitä kaikkia juhlissa on. Tunnistaminen jää h-hetkeen, Jussi-Pekka Rantanen sanoo.

Hän ja Pasanen saavat itsenäisyyspäivänä avukseen juhlavieraita tunnistamaan politiikan toimittaja Ari Hakahuhdan ja muotiasiantuntija Jaakko Selinin. Kullakin on vastuualueensa tunnistamisessa: yksi perehtyy urheilijoihin, toinen poliitikoihin ja niin edelleen.

- Kenenkään harteille ei voi täysin jättää jotakin isoa osa-aluetta. Koko kakku pitää yrittää ottaa haltuun, Rantanen sanoo.

Tunnistamista ikkunattomassa siivouskomerossa

Kokeneet toimittajat ovat työssään kohdanneet satoja suomalaisia. Niitäkin, jotka saivat kutsun Linnaan.

Tämäkään ei välttämättä helpota vieraiden nimeämistä suorassa lähetyksessä, jossa nimen pitäisi muistua mieleen sekunneissa.

Pitää varata trippejä sekä ateriankorvikepatukoita ja toivoa, ettei tule hirveä vessahätä.

Jussi-Pekka Rantanen

- Mulla on hirveän huono kasvomuisti, siksi tämä on haastavaa. Vaikka olisi nähnyt ihmisen aiemmin toisessa yhteydessä, juhlissa he ovat erinäköisiä meikattuna ja juhlapuvuissaan. Valtiosali, kristallikruunut ja punainen matto – se on erilainen miljöö kuin mikään muu.

Vaikka juhlallisuuksien säihke välittyy Linnasta kotitelevisioihin, se on selostajien oloista kaukana. Juontajat seuraavat kättelyitä ja juhlan kulkua monitorista Linnan pienessä, ikkunattomassa huoneessa, jota Rantanen luonnehtii siivouskomeroksi. Tilassa lämpöasteet nousevat hetkessä.

Lähetyksen ajan selostajien on pysyttävä visusti mikrofoniensa äärellä.

- Pitää varata trippejä sekä ateriankorvikepatukoita ja toivoa, ettei tule hirveä vessahätä, Jussi-Pekka Rantanen nauraa.