1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasassa teatterintekijät vaihtavat kieltä ja näyttämöä

Kauppamatkustajan kuolema -näytelmä palaa näyttämölle Vaasassa. Kevätkaudella klassikkoa esitettiin kaupunginteatterin lavalla suomeksi, tammikuussa näytelmä nähdään Wasa Teaterin lavalla ruotsiksi. Tekijäkaartikin on osin sama.

Vaasa
Erik Kiviniemi näytelmässä Kauppamatkustajan kuolema.
Erik Kiviniemi on myös itse näytellyt vuosien varrella. Kuvassa hän on lavalla näytelmässä Kauppamatkustajan kuolema. Yle

Klassikkonäytelmä Kauppamatkustajan kuolema palaa näyttämölle Vaasassa. Keväällä näytelmä oli Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistossa suomenkielisenä, nyt Kauppamatkustajan kuolema taipuu ruotsiksi Wasa Teaterin lavalla. Molemmissa versioissa päärooleissa nähdään samat näyttelijät Marika Parkkomäki ja Erik Kiviniemi. Kiviniemen kannalta liikkeelle lähdettiin vaikeammasta.

- Olen onnellinen että mentiin suomenkielestä ruotsinkieleen. Ruotsi kuitenkin on äidinkieleni ja oli aika haasteellista tehdä tämä suomeksi, ja nyt on vähän helpompaa, naurahtaa Kiviniemi.

Näytelmän elinkaari pitenee

Teattereiden yhteisessä projektissa miehityskin on osin sama, muun muassa pääosan esittää molemmissa versiossa Maria Parkkomäki. Saman näytelmän tekeminen kahdelle eri kieliryhmälle maksimoi tehdyn työn arvon. Erityisesti silloin kun kyseessä on näytelmä, jonka ei odoteta saavan massoja liikkeelle.

- Se pidentää näytelmän elinkaarta. Tämä ei ole sellainen näytelmä mikä vetää kovin suuria yleisöjä, ja silloin se hyödyntää tehdyn työn määrää.

Kiviniemen mukaan näytelmän elinkaaren pidentäminen puolustaa paikkansa siksikin, että sanoma on erittäin ajankohtainen. Arthur Millerin vuonna 1949 kirjoittama Kauppamatkustajan kuolema kertoo työnsä menettäneestä keski-ikäisestä kaupparatsusta jonka elämä luisuu alamäkeen työn menettämisen myötä.

Lue seuraavaksi