1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Yle esittää Tuntemattoman sotilaan itsenäisyyspäivänä - soraäänistä huolimatta

Tuntemattoman sotilaan esitysajasta on noussut kiista. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen Mekun mukaan Ylen pitäisi esittää itsenäisyyspäivän klassikko vasta ilta-aikaan. Yle aikoo kuitenkin esittää elokuvan jo iltapäivällä.

Jussi Jurkka, Reino Tolvanen ja Kale Teuronen elokuvassa Tuntematon sotilas. Kuva: Suomen Filmiteollisuus

Tuntemattoman sotilaan esitysajasta valituksia saaneen Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen Mekun mukaan elokuvan ikäraja on tällä hetkellä 12, eikä sitä saisi esittää ennen kello 17:ää.

Tv-yhtiöt ovat sopineet keskenään, että lapsille sopimattomat ohjelmat tulisi aina lähettää aikaan, jolloin lapset eivät normaalisti katso televisiota.

Yle aikoo kuitenkin lähettää elokuvan perinteiseen aikaan, itsenäisyyspäivänä iltapäivällä.

Ylen TV1:n ohjelmapäällikkö Airi Vilhunen perustelee Ylen päätöstä traditiolla.

- Tuntematon sotilas on vanha elokuva ja sen ikärajaluokittelukin on muuttunut vuosien varrella. Meistä Tuntemattoman sotilaan esittäminen on suomalainen traditio. Elokuva on aikuisyleisöillemme erittäin tärkeä, sanoo Vilhunen.

Vilhusen mukaan asiaa kuitenkin vielä harkitaan ja lopullinen päätös tehdään keskiviikkona.

Illan esteenä Linnan juhlat

Elokuvan esitysaikaan vaikuttaa myös kanavien muu ohjelmisto.

- Jos esittäisimme elokuvan illalla, tulisi se samaan aikaan kuin Linnan juhlat, kertoo Vilhunen.

Airi Vilhusen mukaan valituksia varhaisesta esitysajankohdasta ei ole tullut Ylelle koskaan aiemmin, vaikka elokuvan ikäraja ei ole muuttunut viime vuosina.

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen johtajan Leo Pekkalan mukaan Tuntemattoman sotilaan esittäminen iltapäivällä ei ole nykyisen kuvaohjelmalain hengen mukaista.

- Laissa ei ole poikkeuksia yksittäisten ohjelmien kohdalla.

Pekkalan mukaan ikärajakeskustelu ennen esitystä on erittäin harvinaista.

- Yleensä näissä tapauksissa palautetta ikärajoista on tullut jälkikäteen yleisöltä. Ja nämä tapaukset ovat joskus johtaneet huomautuksiin. Periaatteessa meillä on myös mahdollisuus tehostaa huomautusta uhkasakolla, toteaa Pekkala.

Tv-ohjelmien luokittelu kuuluu vuoden alussa voimaan astuneen lain mukaisesti kuvaohjelmaluokittelijoille, joita työskentelee muun muassa tv-yhtiöissä.

Ohjelmat luokitellaan ja merkitään Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen valvomana samoin kuin elokuvateatterissa ja tallenteilla nähtävät ohjelmat.