Kansainvälinen arviointiryhmä liputtaa Lagunan puolesta

Suomen Akatemia ei halua kommentoida Pyhäsalmen kaivoksen vireillä olevan Laguna-hiukkastutkimushankkeen tieteellistä merkitystä. Suomen fysiikan tutkimusta akatemialle arvioinut kansainvälinen työryhmä kuitenkin suosittelee Suomelle Lagunaan sitoutumista.

tiede
Hiukkasten törmäys visualisoituna monitorin ruudulla CERN:ssä
Hiukkasten törmäys visualisoituna monitorin ruudulla CERN:ssäFabrice Coffrini / AFP / Lehtikuva

Laguna on vaikea asia. Suomen akatemiasta ei haluta tässä vaiheessa kommentoida hankkeen tieteellistä merkitystä.

Pallo siirretään mieluummin opetusministeriölle, jonka mukaan Laguna ei mahdu oikein sen kummemmin suomalaiselle kuin eurooppalaisellekaan fysiikan tutkimuksen kartalle.

Tieteellinen arvio asiasta löytyy kuitenkin akatemian verkkosivuilta. Siinä äänenpainot ovat toisenlaisia.

Suomalaista fysiikan tutkimusta akatemialle arvioinut kansainvälinen työryhmä pitää maanalaisen fysiikan tutkimuslaboratorion perustamista Pyhäsalmelle todellisena mahdollisuutena Suomen hiukkasfysiikan tutkimukselle.

Mahdollisuus tehdä jotain suurempaa

Syvällä sijaitseva maanalainen laboratorio voi olla keskus kokeellisen tutkimuksen hankkeille ja vetää puoleensa monia ulkopuolisia tutkijoita.

Christian Enss

Yle Uutisten haastattelema työryhmän puheenjohtaja saksalaisen Heidelbergin yliopiston fysiikan professori Christian Enss arvioi, että etäällä ydinreaktoreista sijaitseva maanalainen tutkimuskeskus mahdollistaisi laajan tieteellisen toiminnan ja houkuttelisi ulkopuolisia tutkijoita.

Professori Enssin mukaan kyse ei ole vain Laguna-hankkeesta, vaan nyt on mahdollisuus tehdä jotain vieläkin suurempaa.

- Tällainen syvällä sijaitseva maanalainen laboratorio voi olla keskus erilaisille kokeellisen tutkimuksen hankkeille ja vetää puoleensa monia ulkopuolisia tutkijoita, Enss toteaa.

Aalto vs. Laguna?

Julkisuudessa onkin jo ehditty arvioimaan että virkamiesten Laguna-kriittisten näkemysten taustalla on negatiivinen aluepolitiikka. Joissakin kommenteissa on arveltu, että virkamiehet pelkäisivät hankkeen vievän tutkimusrahoitusta Aalto-yliopistolta ja muilta etelän laitoksilta.

Opetusministeriö kiistää ainakin suoran tällaisen yhteyden olemassaolon. Opetusneuvos Petteri Kauppisen mukaan Europan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin johdolla laadittu Euroopan hiukkasfysiikan strategia julkistetaan toukokuussa ja sillä saattaa vielä olla positiivistakin vaikututusta keskushallinnon Laguna-suhtautumiseen.

Myös hallituksen asettama Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmä linjasi kesäkuussa julkaistussa raportissaan, että Suomen on toimittava aktiivisesti tutkimuskeskuksen saamiseksi Pyhäjärvelle.