Chisugaten raunioilla

Chisun albumin laiton lataaminen käynnisti jälleen keskustelun tekijänoikeuksista ja niiden valvontakeinoista - sikäli kun siis kovaääninen päällekkäin puhuminen on ymmärrettävissä keskusteluksi, pohtii Kari Haakana blogissaan.

Yle Blogit
Kari Haakana
Olli Sulopuisto

Chisun albumin laittomasti ladanneen 9-vuotiaan saaga saatiin viime viikolla sikälipäätökseen, että poliisi lopetti asian esitutkinnan ja Tekijänoikeuksien tutkinta- ja valvontakeskus ry sai tytön isältä 300 euron korvauksen artistin ja omien kärsimystensä helpottamiseen. Tapaus käynnisti kuitenkin jälleen kerran keskustelun tekijänoikeuksista ja niiden valvontakeinoista.

Sikäli kun siis kovaääninen päällekkäin puhuminen on ymmärrettävissä keskusteluksi. Ehkä on.

Ongelman ydin on tämä: verkossa on tarjolla runsaasti ilman tekijöiden lupaa levitettävää musiikkia, elokuvia ja muita taideluomia.Levityskeinot (siirryt toiseen palveluun)ovat sellaisia, että niiden estäminen onnistuu vain purkamalla koko internet tai pystyttämällä täysin epäinhimillisiä valvontakeinoja. Tekijänoikeuksien haltijat ja heidän edustajansa ovat myös onnistuneet vakuuttamaan lataamistapauksia tutkineet tuomioistuimet siitä, että laittomasta lähteestä ladatut sisällöt aiheuttavat oikeuksien omistajille merkittäviä tulonmenetyksiä (ja nyt puhutaantodella merkittävistä tulonmenetyksistä). (siirryt toiseen palveluun)Näistä raaka-aineista saadaan jatkossakin aikaiseksi Chisugaten kaltaisia tapauksia.

Keskustelussa vastakkaisiksi osapuoliksi ovat valikoituneet toisaaltaEFFIn (siirryt toiseen palveluun)jaPiraattipuolueen (siirryt toiseen palveluun)aktiivit ja toisaaltaTTVK ry, (siirryt toiseen palveluun)joka sujuvasti edustaa sekä artisteja että artistien tuotoksia levittäviä levy-yhtiöitä ja muita vastaavia yhtiöitä. Varsinkin TTVK ry:n rooli on vähintäänkin ongelmallinen, kuten Apulanta-yhtyeen entinen basisti Tuukka TemosenFacebook-kirjoitus (siirryt toiseen palveluun)osoitti.

Joka tapauksessa tekijänoikeuksien haltijat ovat tehneet parhaansa vakuuttaakseen vastapuolen ja yleisön siitä, että Chisugate on seurausta vääränlaisesta lainsäädännöstä. TTVK:n edustaja ja jopa Chisu itse ovat toivoneet"pehmeämpiä" keinojapuuttua laittomaan lataamiseen. Esimerkkinä on käytetty Ranskaa, jossa on ollut käytössä ns. Hadopi-laki, jonka mukaisesti laittomasta lataamisesta epäillyille on lähetetty eritasoisia varoituskirjeitä. Kyseinen laki ja sitä varten perustettu virasto on tosin Ranskassa todettutoimimattomaksi ja kalliiksi (siirryt toiseen palveluun)järjestelmäksi, joka ei ole vaikuttanut juuri mitenkään laittomaan lataamiseen. Webin käytännössä keksinyt Tim Berners-Lee on kuvaillut lakia hiemanvärikkäämmin termein. (siirryt toiseen palveluun)

Jonkun pitäisi ilmiselvästi tehdä jotakin. Mutta kenen?

Tekijänoikeudet ja niihin liittyvä lainsäädäntö ovat kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen tontilla. Arhinmäen johtama vasemmistoliitto taas kirjasi viime eduskuntavaalienvaaliohjelmaansa (siirryt toiseen palveluun)vaatimuksen, että tiedostojen lataamisesta yksityiseen käyttöön ei tule rangaista.

Nyt vasemmistoliitto on hallituksessa ja sen puheenjohtaja johtaa ministeriötä, joka valmistelee juuri tämän alan lainsäädäntöä. Kaikki kortit ovat siis Arhinmäen kädessä. Ministerin asiaa käsitteleväblogikirjoitus (siirryt toiseen palveluun)antaa tosin ymmärtää, että ministeri on korkeintaan jonkinlainen sivustaseuraaja hyvin omituisessa pelissä.

Sillä aikaa kun ministeri levittelee käsiään, ovat kansalaiset (EFFIstä tuttujen aktivistien avustuksella) panneet pystyynprojektin, (siirryt toiseen palveluun)jolla tekijänoikeuslain nykyisiä ylilyönneiksi koettuja ominaisuuksia uudistettaisiin. Saa nähdä, johtaako tämä projekti mihinkään konkreettisiin tuloksiin.

Kari Haakana
Kirjoittaja on Yle Internetin palvelupäällikkö