Kenkäteollisuus sinnittelee kitkalla ja joustolla

Suomalainen kenkäteollisuus on jäämässä tuontituotteiden jalkoihin. Vain enää joka kymmenes Suomessa ostettu kenkäpari on tehty kotimaassa. Moni valmistaja etsii selviytymiskeinoja erikoistumalla.

talous
Kengän  tekoa Laitosjalkineessa Orivedellä
Marko Melto / Yle

Suokon perheen suutarit ovat pyörittäneet Parkanon kenkätehdasta vuodesta 2007. Silloin Avec Shoe jäi omilleen Jalaksen luopuessa tehtaasta ja jatkoi perheyrityksenä. Yritystä johtavat nyt Vesa ja Ilkka Suokko – isä ja poika.

Odotukset kenkäalaa kohtaan olivat vielä viisi vuotta sitten kohtuulliset. Kilpailu on kuitenkin osoittautunut ankaraksi, sanoo toimitusjohtaja Vesa Suokko. Siitäkin huolimatta, että suomalaisia varteenotettavia kenkätehtaita on enää kymmenkunta.

- Eivät suomalaiset kenkätehtaat kilpaile keskenään - me kilpailemme kaikki tuontia vastaan, selventää Suokko.

Eivät suomalaiset kenkätehtaat kilpaile keskenään - me kilpailemme kaikki tuontia vastaan.

Vesa Suokko

- Joskus tuntuu, että suurin asiakas on suurin kilpailija, kun keskusliikkeet tuovat tuotteita ulkomailta hintaan, jolla me emme saa edes materiaaleja.

Vain joka kymmenes pari on suomalainen

Suomalaiset ostavat vuosittain noin 7 miljoonaa kenkäparia, eli alle kaksi paria per asukas. Erityisesti miehillä olisi parantamisen varaa kengän kulutuksessa.

- Mielestäni olisi äärettömän tärkeätä, että miehet varsinkin miettisivät sitä, että eri tilanteisiin valitaan eri jalkineet, muistuttaa Vesa Suokko.

-Naiset osaavat kyllä pukeutua joka paikkaan eri tyyppisellä jalkineella ja ostavat mielellään kenkiä, mutta miesten kenkien osto on valitettavan pientä.

Eniten kysyntää Suomessa on talvijalkineille. Jalkinevalmistajat yrittävätkin erottua ulkomaisista panostamalla suomalaisiin tarpeisiin.

- Talvijalkineissa joita me valmistamme on monesti kitkapohja, joka pitää hyvin. Se on suunniteltu suomalaisiin talviolosuhteisiin. Se on myös lämmin, tilava ja hyvin jalkaan sopiva jalkine, Vesa Suokko perustelee kotimaisen valintaa.

Avec Shoe Ltd:n tuotannosta suuri osa on talvijalkineita, joiden valmistus painottuu alkuvuoteen. Kauppaa päästään tekemään vasta silloin, kun talvi on oikeasti alkanut. Ala on siis suhdanneherkkä myös säille.

- Monesti olen sanonut, että jos talvi tulee lokakuussa, niin se on +10 prosenttia liikevaihtoon, ja jos se tulee sen jälkeen, niin se on -10 prosenttia, kertoo Vesa Suokko.

Avec Shoe Ltd on viime vuodet panostanut erilaisten kitkapohjien kehittämiseen liukastumisten ennaltaehkäisemiseksi. Kenkätehdas valmistaa useita miesten ja naisten mallisia jalkineita kitkapohjalla.

Eteenpäin kitkalla ja joustolla

Liukkauden torjuntaan panostaa myös Orivedellä toimiva Laitosjalkine, joka valmistaa työ- ja turvajalkineita pääasiassa palvelu- ja terveydenhoitoaloille. Yksi kenkätehtaan merkittävistä kilpailutekijöistä on joustava asiakkaan tarpeiden huomioiminen.

- Tehdään asiakkaalle sitä, mitä asiakas haluaa. Se päätöskin voidaan tehdä asiakkaan luona, sanoo toimitusjohtaja Sakari Anttila.

-Jos asiakas sanoo, että heillä on ongelma, niin otetaan se tosissaan ja tehdään siihen ratkaisu.

Jos asiakas sanoo, että heillä on ongelma, niin otetaan se tosissaan ja tehdään siihen ratkaisu.

Sakari Anttila

Laitosjalkine Oy on ehtinyt toimia yli 30 vuotta. Anttilan pariskunta osti tehtaan vuonna 1998. Johanna Anttila toimii tehtaan myyntijohtajana. Tehdas työllistää noin 50 henkilöä.

Ensi vuonna Laitosjalkine tuo markkinoille merkittävän jalkineuutuuden. Toimitusjohtaja Sakari Anttila uskoo siis tulevaisuuteen, mutta ei ihmeisiin.

- Kyllä me varmasti jatkossakin teemme jalkineita ja kilpailemme halpatuonnin kanssa. Mutta kysymykseen, tuplaammeko me liikevaihdon, vastaan että tuskin.