Mr Maahanmuuttaja vaatii kielikursseja ja tapakoulutusta

Suomen Pakolaisapu on nimittänyt miespuolisille maahanmuuttajille oman puolestapuhujan. Mr Maahanmuuttaja 2012 on kamerunilaissyntyinen insinööri.

Kotimaa
Jude Njila
Jude NjilaYle

Vantaalainen Jude Njila on asunut Suomessa 15 vuotta. Vaasassa englanniksi opiskeltu insinöörintutkinto ja taloustieteen paperit Kamerunista eivät ole suomalaisille työnantajille riittäneet. Kolmen lapsen isä on edelleen vailla koulutustaan vastaavaa työtä.

Njila pyörittää omaa muuttopalvelua, jakaa sanomalehteä ja johtaa vapaa-aikanaan Vantaan Kamerun-seuraa. Juuri yhteiskunnallinen aktiivisuus on suuri syy siihen, että Njila tuli valituksi ensimmäiseksi maahanmuuttajamiehelle myönnetyn kannustuspalkinnon saajaksi. Suomen pakolaisapu nimitti Njilan tiistaina Mr Maahanmuuttajaksi.

Yhdistys haluaa vuoden pakolaisnaisen rinnalle miespuolisen keulakuvan, joka voi korostaa myös muuta kuin pakolaisuutta: maahanmuuttajia kun tulee aivan naapurimaistakin eikä vain turvapaikan vuoksi.

- Työpaikat kysyvät suomenkielen taitoa. Mutta ei ole hyviä kursseja, joita maahanmuuttajat voisivat ottaa, Njila kuvailee.

Mr Maahanmuuttaja peräänkuuluttaa kaikille maahantulijoille pitkiä tehokkaita kielikursseja ja oppia maan tavoista mahdollisimman pian Suomeen saapumisen jälkeen. Hän myöntää, että maahanmuuttajille suunnatut ohjeet ja tietopaketit ovat kohentuneet hänen Suomessa viettämiensä vuosien aikana.

- Suomeen tullessa kaikki on uutta, opettelemme alusta kuin lapset. Pitää aloittaa nollatasosta, jos haluaa ymmärtää, kuka on suomalainen.

Jude Njila tietää, että Suomeen tulijoilta odotetaan tuloksia. Auttaako tällainen kannustuspalkinto sitten sopeutumaan vai alleviivaako se vain erilaisuutta?

- Tämä on yksi mahdollinen kanava näyttää ihmisille, ketä maahanmuuttajat ovat ja auttaa pohtimaan, ovatko maahanmuuttajat tuoneet lisäarvoa Suomeen.