Johnson: Britannian EU-jäsenyydestä järjestettävä kansanäänestys

Lontoon pormestari Boris Johnson haluaa alistaa Britannian EU-jäsenyyden kansanäänestykselle. Johnsonin mielestä Britannian EU-sidettä pitäisi löyhentää huomattavasti.

Ulkomaat
Boris Johnson
Boris JohnsonDivyakant Solanki / EPA

Lontoon pormestari Boris Johnson haluaa purkaa Britannian nykyisen EU-jäsenyyden. Johnsonin mielestä säilyttämisen arvoista on vain EU:n yhteismarkkina-alue. Britannian pitäisi Johnsonin mukaan neuvotella uusi EU-sopimus, jonka puitteissa maalla olisi pääsy yhteismarkkinoille, mutta se ei juuri osallistuisi muuhun EU-yhteistyöhön.

- On korkea aika järjestää kansanäänestys, jossa kysyttäisiin yksinkertainen kysymys: haluatteko pysyä EU:n yhteismarkkoinoilla vai erota kokonaan?

Johnson puhui Thomson Reutersin järjestämässä tilaisuudessa tiistaina yleisölle, joka koostui pääasiassa finanssialan edustajista. Hän myönsi, ettei Britannian EU-sopimuksen neuvottelu uusiksi välttämättä olisi helppoa.

- Eri maiden edustajat tulevat kertomaan, että 'tämä vaihtoehto ei ole pöydällä, emme missään oloissa hyväksi tätä', Johnson sanoi.

- Mutta vaihtoehdot ovat hyvin selvät: joko pysymme mukana omilla ehdoillamme tai lähdemme.

Britanniassa voitaisiin järjestää EU-äänestys aikaisintaan kevään 2015 vaalien jälkeen, Johnson arvioi.

Euro räjähtää aikanaan

Konservatiivipuolueessa suosittu Johnson heitti lausunnoillaan tiukan kierrepallon pääministeri David Cameronille. Moni puolueessa vieroksuu unionia. Osasyynä on eurokriisi sinänsä. Britannia ei myöskään halua olla mukana euromaiden kriisin takia mahdollisesti tiivistyvässä poliittisessa yhteistyössä. Konservatiivien mielestä EU-suhde pitäisi neuvotella uusiksi.

Johnsonin kaavailema Britannian EU-suhde muistuttaisi Sveitsin ja Norjan nykyistä tilannetta. Hän totesi, että jos muut EU-maat hyväksyisivät Britannian lähinnä yhteismarkkinajäsenyydeksi kevennetyn suhteen, hän tukisi unionissa pysymistä.

Euroalueesta ja eurosta Johnson kertoi selkeän arvion.

- Euro on kohtalokas hanke, joka tulee linkuttamaan eteenpäin skleroottisilla kasvuluvuilla. Se räjähtää aikanaan, mutta en viitsi lyödä vetoa milloin.

Toimittajia myös kiinnostivat kovasti Johnsonin aikeet vuonna 2016 päättyvän pormestarikauden jälkeen. Johnson on aiemmin kertonut, että ei aio pyrkiä parlamenttiin kesken kauden. Mutta selkeää vastausta kysymykseen, kiinnostaisiko Johnsonia pääministerin pesti jossain vaiheessa, ei vieläkään irronnut.

- Kuten Clint Eastwood on sanonut, muistaakseni elokuvassa Dirty Harry, miehen on hyvä tietää rajansa. Maailman hienoimman kaupungin johtaminen on fantastinen työ.

Lähteet: Reuters