1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

Teri Niitti: On yksi asu, jota parempaa ei Linnan juhliin ole

Stylisti Teri Niitti odottaa Linnan juhlissa erityisesti nuorten suunnittelijoiden juhla-asuja. Hän ennustaa, että Linnassa nähdään tänä vuonna kultaa, mustaa – ja valitettavasti taas sinistä.

Teri Niitti PS:ssä Kuva: Yle

Teri Niitti kertoo odottavansa Linnan juhlien pukuloistoa pelonsekaisin tuntein. Itsenäisyyspäivänä Linnassa tullaan pukeutumaan niin uudella ja yllättävällä kuin tutulla ja turvallisella tavalla.

- Ihmiset ovat alkaneet käyttää nuorten suunnittelijoiden pukuja, ja ainakin niitä seuraan mielenkiinnolla.

Niitin mukaan tiedossa on muun muassa Katri Niskasen, Mert Otsamon ja Samujin luomuksia. Maailmalla tunnettu suomalaisstylisti Niitti ennustaa, että tänä vuonna juhlavieraiden yllä nähdään kultaa, mustaa ja dramatiikkaa.

- Yleisesti tämän syksyn juhlapukeutumisessa on sellainen barokki- ja ökytyyppinen muoti.

Pukeutuuko Piia Pasanen siniseen Linnan juhlissa? Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu

Lisäksi Niitin mukaan odotettavissa on viininpunaista - ja valitettavasti rakastamaamme sinistä väriä. 

- Itsenäisyyspäiväjuhlassa sinisellä mennään siitä, mistä aita on matalin. Sininen ja sen monet eri sävyt ovat toki kauniita, mutta sininen juhlapuku on vähän liian helppo valinta.

"Ei parempaa kuin kansallispuku"

Linnan juhlissa naisilla on lupa leikitellä, mutta miesten pukeutumisetiketti on melko tarkka. Niitti muistuttaa, että etiketti pitää tuntea hyvin, jotta siitä voi tehdä harkittuja poikkeuksia. Sellaisia voi kuitenkin olla luvassa.

- Tänäkin vuonna mukana on aika paljon nuorta kulttuuriväkeä. Siinä joukossa on varmaan enemmän sääntö kuin poikkeus tehdä joitakin muutoksia etiketin edellyttämään miesten juhla-asuun.

Yksi asukokonaisuus Linnan juhliin on Teri Niitin mielestä aina hyvä valinta: kansallispuku.

- Suomen itsenäisyyden juhlaan ei ole parempaa pukua kuin kansallispuku. Se on sekä etiketin mukainen että Suomen kansallista identiteettiä korostava.

Jenni Haukion "kotelomekko, kiva käsilaukku ja laukkuun sopivat kengät -tyyliä".

"Kotelomekko, kiva käsilaukku ja kengät"

Teri Niitti arvelee, että rouva Jenni Haukion asu ei ole kovin yllättävä tai nuorekas.

- Jennillähän on ollut tällainen "kotelomekko, kiva käsilaukku ja laukkuun sopivat kengät -tyyli", ja hän jatkaa varmaan aika samalla linjalla.

Vakiovieraista ainakin Leena Harkimo on sellainen henkilö, jonka varmoja asuvalintoja Niitti odottaa.

- Enemmän olen kuitenkin kiinnostunut muodista kuin tietyistä ihmisistä. Odotan, että saan yllättyä eri asuista ja henkilöistä.

Janina Anderssonin Linnan juhla -pukuja. Kuva: YLE

Myös esimerkkejä epäonnistuneesta pukeutumisesta tulee Niitin mieleen heti.

- Kyllähän Janina Andersonin puvut ovat olleet sellaisia, jotka näyttävät enemmänkin siltä, että ollaan teemajuhlissa. En myöskään ollut vakuuttunut Angry Birds -asusta (Rovio-yhtiön markkinointijohtaja Peter Vesterbackan Teija-vaimon yllä), vaikka se olikin Katri Niskasen suunnittelema.

Kaikille Linnan juhlia seuraaville Teri Niitti haluaa antaa yhden vinkin.

- Pitäkää omat itsenäisyyspäiväjuhlat. Suomessa ollaan turhan kateellisia ja pidetään vain varjojuhlia, mutta Suomen itsenäisyys on hieno asia, jota kaikilla on syytä juhlistaa.