1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihminen uhkaa Afrikan leijonia ja Etelä-Sudanin norsuja

Afrikan savanneilla elävät leijonat ovat menettäneet 75 prosenttia elinalastaan 50 vuodessa. Etelä-Sudanin seeprat ja sarvikuonot ovat todennäköisesti jo mennyttä, nyt kirahveja ja norsuja uhkaa kato.

luonto
Norsulauma savannilla.
Yle / Kirsi Vähäsöyrinki

Etelä-Sudanin norsupopulaatio uhkaa pyyhkiytyä viidessä vuodessa, ellei hillitöntä salametsästystä saada kuriin, Wildlife Conservation Society -luonnonsuojelujärjestö totesi tiistaina. Norsujen määrä vuosikymmeniä sisällissotaa käyneessä Etelä-Sudanissa on laskenut 130 000 yksilöstä vuonna 1986 alle 5 000 yksilöön vuonna 2011, WCS kertoi.

Ihmisen toiminta uhkaa myös jopa koko maanosan leijonapopulaatiota. Afrikan savanneilla elävät leijonat ovat menettäneet 75 prosenttia elinalastaan viimeisen 50 vuoden aikana, koska ihmiset valtaavat leijonien elintilaa, kertoo tiistaina julkaistu tutkimus.

Yhdysvaltain Duke-yliopiston tutkijat varoittavat, että leijonapopulaatio on kutistunut 32 000 yksilöön. Tutkijoiden mukaan erityisesti Länsi-Afrikan leijonapopulaatiot ovat suuressa vaarassa.

Tutkimus julkaistiin Biodiversity and Conservation -tiedelehdessä. Tutkimuksen mukaan monet leijonat elävät pienissä eristyneissä populaatioissa, joten leijonien määrä vähenee todennäköisesti entisestään.

Ihminen valtaa leijonien savannialuetta

50 vuotta sitten lähes 100 000 leijonaa vaelteli eri puolilla Afrikkaa. Alati kasvava ihmisväestö on kuitenkin siirtynyt elämään savannialueille viime vuosina. Ihmisten siirtyminen savanneille on vähentänyt leijonien elintilaa ja pirstaloinut sitä.

Tutkijat selvittivät satelliittikuvien avulla kuinka paljon leijonilla on tällä hetkellä vaellettavanaan maata, joka on koskematonta ja johon ihmisväestön kasvu ei juuri vaikuta. Tällainen maa-ala vähenee nopeaa tahtia, ja tutkijat ennakoivat, että leijonien reviiri kutistuu yhä seuraavien 40 vuoden aikana.

Viisi Afrikan maata on todennäköisesti menettänyt leijonapopulaationsa sinä aikana, kun tutkimus aloitettiin vuonna 2002. Vain yhdeksässä Afrikan maassa leijonia on vähintään 1000 yksilöä. Tansaniassa elää 40 prosenttia koko maanosan leijonista.

Salametsästys jatkuu täyttämään norsunluun kysyntää Kiinasta

Vaikka savannia ei raivattaisikaan viljelysmaaksi, ei se ole silti välttämättä sopiva paikka leijonille. Ongelmat paimenten kanssa, liikametsästys palkintojen toivossa ja salametsästys uhkaavat savannien leijonia.

Salametsästys uhkaa koitua myös norsujen tuhoksi Etelä-Sudanissa. Kysyntä Kiinasta on nelinkertaistanut norsunluun hinnan viime vuosina.

- Jos salametsästyksen tahti jatkuu, Etelä-Sudanin norsut voivat kadota tyystin, Wildlife Conservation Societyn Etelä-Sudanin johtaja Paul Elkan sanoi.

Elkanin mukaan vuosi 2011 oli kansainvälisesti turmiollisin vuosi, jolloin takavarikoitiin 24 tonnia norsunluuta.

Coalition Against Wildlife Trafficking -järjestön mukaan villieläinten ja villielämistä tehtyjen tuotteiden pimeät markkinat ovat noin 10 miljardin dollarin bisnes.

Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011. Elkanin mukaan eteläinen kapinallisarmeija söi suurimman osan maan villieläimistä vuosien 1983 - 2005 välillä käydyn sisällissodan aikana. Maan seeprat ja sarvikuonot on mahdollisesti jo tapettu, Elkan arvioi ja varoittaa, että myös maan kirahvit ovat sukupuuton partaalla.

- Sodasta selviytyneet norsut selviävät hädin tuskin rauhan ajasta, Elkan sanoi.

Duke-yliopiston artikkeliin (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi