Maailman vanhin dinosaurus tai dinosauruksen sukulainen löytyi

Fossiilinäytteet löydettiin Tansaniasta jo 1930-luvulla, mutta 1950-luvulla tehdyissä tutkimuksissa ei päästy johtopäätöksiin. Tutkijoiden mukaan löydös sulkee luvun dinosaurusten fossiilihistoriassa.

tiede

Tutkijat ovat löytäneet maailman vanhimman dinosauruksen tai dinosauruksen lähimmän sukulaisen. Salaperäinen fossiilinäyte on ollut Lontoon luonnontieteellisen museon kokoelmissa vuosikymmeniä, ja sen arvioidaan kuuluvan dinosaurukselle, joka eli noin 245 miljoonaa vuotta sitten.

Tutkijat kertoivat keskiviikkona, että tutkimustulos ajoittaisi vanhimman koskaan eläneen dinosauruksen 10 - 15 miljoonaa vuotta vanhemmaksi kuin aikaisemmin on arvioitu.

Otus oli noin labradorinnoutajan kokoinen, ja tutkijat nimesivät sen Nyasasaurus parringtoniksi. Nimi juontaa juurensa Afrikan Nyasa-järveen (nykyiseen Malawi-järveen) ja Cambridgen yliopiston paleontologi Rex Parringtoniin.

Parringtonin tutkimusryhmä löysi kuusinikamaisen luupalan ja palan käsivarren luuta järven kupeesta Tansanian Ruhuhu-laaksosta 1930-luvulla.

Tuoreessa tutkimuksessa mukana ollut Lontoon luonnontieteellisen museon Paul Barrett kertoi, että uusi löydös sulkee luvun fossiilihistoriassa.

Tutkimus julkaistiin Biology Letters -tiedejulkaisussa.

Anatomiassa dinosauruksille tyypillisiä piirteitä

Tutkijat perehtyivät näytteeseen jo 1950-luvulla, mutta eivät tulleet johtopäätökseen, eikä tutkimustuloksia julkaistu.

- Otus oli mysteeri. Siitä tuli myyttinen eläin, Barrett sanoi.

Otus oli mysteeri. Siitä tuli myyttinen eläin.

Paul Barrett

Lontoossa olevalla fossiililla on kaksi tärkeää piirrettä, jotka ovat vahvoja todisteita siitä, että otus oli dinosaurus. Käsivarren luukudos osoittaa, että otus kasvoi nopeasti, mikä on tyypillistä dinosauruksille. Dinosaurusten pidentyneet hartia- ja rintalihakset kiinnittivät käsivarren ylälihakset - jälleen piirre, joka on ainutlaatuinen dinosauruksille. Tämä havaittiin myös käsivarren näytteestä.

- Tunnemme Nyasasauruksen vain fossiilinäytteistä, mutta niiden perusteella otuksen käsivarren anatomiassa ja sen lantiossa on piirteitä, jotka ovat tyypillisiä dinosauruksille, Barrett sanoi.

Tutkijat uskovat, että Nyasasaurus seisoi pystysuorassa, oli noin metrin pitkä lantion kohdalta, 2 - 3 metriä päästä häntään ja painoi 20 - 60 kiloa.

Kun Nyasasaurus oli elossa, maapallon maanosat olivat yhtä suurta maamassaa Pangaiaa. Fossiilien löytöpaikka Tansaniassa olisi ollut eteläistä Pangaiaa, johon kuuluivat Afrikka, Etelä-Amerikka, Antarktis ja Australia.

Tutkijat ovat pitkään väittäneet, että dinosaurusten olisi pitänyt olla olemassa jo keskitriaskaudella, joka päättyi noin 237 miljoonaa vuotta sitten. Todisteita tästä on kuitenkin ollut niukalti.

- Jos vastikään nimetty Nyasasaurus parringtoni ei ole varhaisin dinosaurus, se on dinosaurusten läheisin löydetty sukulainen, tutkimusta johtanut Washingtonin yliopiston tutkija Sterling Nesbitt sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters