Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa

Julkisen sektorin turmeltuneisuutta kuvaavan vuotuisen listan kärjessä on tällä kertaa kolme valtiota. Myös perää pitää kolmen maan joukko tasapistein.

Ulkomaat
Kaksi 50 euron seteliä kirjekuoressa.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Transparency Internationalin vertailun perusteella Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa. Suomi paransi sijoitustaan pykälällä viime vuodesta ja jakaa nyt ykköspaikan Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa.

Kukin kärkikolmikosta sai vertailuluvukseen 90, kun paras mahdollinen pistemäärä on sata ja huonoin nolla. Uusi-Seelanti oli vähiten korruptoitunut myös vuosi sitten.

Ruotsi sijoittui 88 pisteellään neljänneksi. Muista Pohjoismaista Norja oli seitsemäs (pisteitä 85) ja Islanti 11:s (pisteitä 82).

Listan viimeisinä ovat Afganistan, Pohjois-Korea ja Somalia. Pisteitä kullekin heltisi vain kahdeksan. Maille ropisi moitteita muun muassa vastuullisen johdon puutteista ja julkisten laitosten toimimattomuudesta.

Suomi nousi notkosta

Transparency Internationalin listan ulottumattomiin jää runsaasti korruptiota, jota mittarit eivät tavoita. Lisäksi aivan hiljattain tapahtuneet muutokset julkisella sektorilla näkyvät viiveellä.

Aikoinaan toistuvasti kärkeen yltänyt Suomi putosi kuudenneksi vuonna 2009. Yhtenä syynä notkahdukseen pidetään keväällä 2008 alkanutta kohua, joka johtui eduskuntavaalien vaalirahailmoituksissa havaituista puutteista.

Euroopan talouskriisin runtelemat maat menestyivät tällä kertaa entistä kehnommin. Euroopan unionin pahnanpohjimmainen eli Kreikka oli 94:s, kun se oli viime vuonna 80:s. Italia oli nyt sijalla 72, mikä on kolme pykälää viimevuotista huonompi.

Suurista maista Yhdysvallat kapusi 19:nneksi. Edelle kiilasivat tasapisteissä Japani ja Iso-Britannia. Nouseva mahti Kiina löytyy kaukaa takaa sijalta 80.

Vertailussa oli mukana yhteensä 176 maata.

Lähteet: AFP, Reuters