Koe uusi yle.fi

Halvaantunut mies taistelee hoidostaan sosiaalivirastoa vastaan

Asikkalalaisen Juha Kymäläisen elämä muuttui vuoden 1981 syksyllä. Mies oli kyydissä autossa, joka ajautui ulos tieltä ja pyöri niin, että ulos sinkoutunut Kymäläinen neliraajahalvaantui.

Kotimaa
Neliraajahalvaantunut mies makaa sängyssä.
Risto Lasila / Yle

Juha Kymäläinen on ollut sänkypotilas yli 30 vuotta. Hän tarvitsee apua ympäri vuorokauden. Itse hän pystyy ohjaamaan vain tietokonetta ja tv-laitteita ohuella muoviputkella, jota liikuttaa huulillaan.

Ensimmäiset vuodet auto-onnettomuuden jälkeen kuluivat hoitokodissa, mutta 1990-luvun lopulta saakka hän olllut vaimonsa Marjan avustamana kotihoidossa.

Varmaan he haluaisivat viedä Juhan laitokseen.

Marja Kymäläinen

- Aamulla annan lääkkeet, teen aamupalan ja aamutoimet. Kello kahdeksalta tulee avustaja.

Halvaantuneen Juhan hoito ja siihen saatu apu on hankaloitunut, vaimo kertoo.

- Kun hoidin Juhaa yksin, sain omaishoidontukea hieman yli 400 euroa, josta vero vei satasen. Sitten sosiaaliasioista Asikkalassa vastaava peruspalvelukeskus Oiva lopetti tuen maksamisen. Saimme neljä henkilökohtaista avustajaa, mutta pian Oivan sosiaalivirkailijat ottivat puolet pois.

Kahvilasta vaimon henkireikä

Marja Kymäläinen on ahkera ja puuhakas. Hän perusti yhteiseen kotiin, isoon omakotitaloon, kotileipomo-kahvilan. Tämä tapahtui puolitoista vuotta sitten.

Marja Kymäläinen kuvailee kahvilaa "henkireiäkseen".

Juha on halunnut olla kotona ja ilmaissut tahtonsa olla täällä loppuun saakka.

Marja Kymäläinen

Muu ajateltava on tullut tarpeeseen, sillä 50-vuotiaan Juhan hoito on ollut lähes jatkuvaa taistelua Oivan sosiaaliväkeä vastaan.

- Varmaan he haluaisivat viedä Juhan laitokseen.

Sitä Marja Kymäläinen ei sulata.

- Olen Juhan vaimo, ja pidän hänestä huolta täällä kotona. Juha on halunnut olla kotona ja ilmaissut tahtonsa olla täällä loppuun saakka.

Tuomari apuna hoitopäätöksiä selvittämässä

Kymäläisten kotihoidon ympärille on kietoutunut melkoinen sotkuvyyhti, johon on pyydetty myös poliisin apua. Poliisi lopetti tutkinnan jo kertaalleen katsottuaan, ettei asiassa ole näyttöä rikoksesta.

Kymäläinen on sen jälkeen vienyt lisäaineistoa Päijät-Hämeen poliisille. Nyt asia on vireillä jälleen.

Marja Kymäläisen mukaan Kouvolan hallinto-oikeudessa on puolestaan hoitopäätöksiin liittyviä ratkaisuja.

- Ei tätä ilman tuomaria pysty kukaan viemään läpi. Ajoin itseni jo kerran loppuun omaishoitoasian yhteydessä. Nyt haluan, että oikeudenmukaisuus katsotaan loppuun saakka, Marja Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen lisää, että hän on ollut yhteydessä myös Asikkalan kunnanjohtajaan Juri Niemiseen ja hallituksen puheenjohtajaan Tarja Tornioon.

Peruspalvelukeskus Oiva ei ole vastannut Yle Lahden yhteydenottopyyntöön.