Retro-elektroniikka joulukuntoon

Joulu on nostalgian aikaa. Vanhat soittimet korjataan usein juuri jouluksi, jotta päästään porukalla kuuntelemaan lp-levyjä ja c-kasetteja sekä katsomaan vhs-nauhoja. Huoltoliikkeissä on joulun alla paljon vanhoja stereolaitteita korjattavana.

ilmiöt
Aulis Moilanen ja kannettava stereo-radiolaitteisto.
Aulis Moilanen sai korjattavakseen kannettavan stereo-radiolaitteiston.Yle / Jouni Pilto

- Mummot ja papat haluavat esittää jouluna vanhoja nauhoja lasten lapsille, radioteknikko Aulis Moilanen Kajaanin Telepointista sanoo.

Varaosien saanti vanhaan elektroniikkaan on ikävä kyllä melko vaikeaa. Siksi korjattava tekniikka voi joutua odottamaan huoltoliikkeen hyllyssä, kunnes tilatut varaosat tulevat.

- Tämän vinyylilevysoittimen vetohihnat ovat mennyttä ja moottorin laakerit jumissa. Laite tuli huoltoon, että asiakas pääsee soittamaan joululevyjä, Moilanen esittelee.

C-kasettinauhurit -  vaikeita huoltaa, kun varaosien saanti huono

- Levysoittimiin saa varaosiksi vetohihnoja, mutta c-kasettinauhureihin on hankala löytää vetohihnojen välipyörien kitkakytkimiä. Lisäksi nauhureissa on aika paljon hammaspyöriä. 70-luvun muovi alkaa haprastua eikä niitä voi korjata enää, Aulis Moilanen sanoo.

Jouni Pilto / Yle
Jouluksi otetaan esille vanhat levyt. Toimiiko soitin?

Stereolaitteiden huollot maksavat usein noin 70-80 euroa.

Putkitelkkarit harvinaistuvat 

Huoltoon tulevissa kuvaputkitelevioissa viat ovat yleisimmin virtalähtessä, juovapäääteasteessa tai muuntajassa.

Vian korjaaminen voi maksaa esimerkiksi 90 euroa.

Putkitelkkareita ei kuitenkaan juuri enää huolleta, kertoo Aulis Moilanen.

- Putkitelevision aika on auttamattomasti ohi. Varaosien saanti on loppunut totaalisesti. Putkitelkkarit ovat myös ison kokonsa takia vaikeita käsitellä ja painavia siirtää vaikka kerrostalon kolmanteen kerrokseen.

Uusien taulutelevisioiden hinta on laskenut. Vanhoille telkkareille ei tehdä satojen eurojen huoltoja. Isoja huoltoja tehdään pääosin vain uusille telkkareille, kun takuu tai myyjän virhevastuuaika on voimassa.

Vanhassa vara parempi?

Nykyajan telkkarit ja soittimet ovat usein hyviä , mutta toisaalta uusissa laitteissa esiintyy ohjelmavikoja, jolllaisia ei vanhoissa 70-90-luvun laitteissa ollut.

Vanhempi väki pitää vanhojen laitteiden äänenlaatua miellyttävämpänä.

- Vanhoissa laitteissa oli vain virtakytkin, joka kytki virrat laitteeseen. Uusissa laitteissa käynnistysvaihe vaatii huomattavasti enemmän elektronien liikettä, koska ohjelma tarkistaa koneen kaikki toiminnot, ennen kuin kone saa käynnistyskäskyn. Jos siellä on jossakin kohti konetta ongelmia, kone ei käynnisty, Aulis Moilanen kertoo.

Virtalähdeviasta kielii se, ettei televisio lähde päälle tai käynnistyy huonosti.

Vanhoissa laitteissa miellyttää myös ääni, kertoo Aulis Moilanen.

- Vanhempi väki on tottunut erilaiseen ääneen ja pitää vanhojen laitteiden äänenlaatua miellyttävämpänä.

Telepoint on Kajaanin ainut radio- ja tv- korjausliike. Kainuun toinen valtuutettu huoltoliike on Videoklinikka Kuhmossa. Takuuhuollot eivät työllistä enää kovin montaa yritystä Suomessa, arvioi Moilanen. Isoja huoltoliikkeitä on lopettanut toimintansa tai väkeä on vähennetty.