1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvitysryhmä: Lastensuojelu kaipaa muutoksia

Muutoksia tarvitaan, mutta nykyinenkin lainsäädäntö antaa selvitysryhmän mukaan mahdollisuuksia paljon parempaan toimintaan.

Kotimaan uutiset

Lastensuojelun kehittämistä pohtinut selvitysryhmä esittää monenlaisia muutoksia nykyisiin käytäntöihin. Toimiva lastensuojelu tarvitsee sen mukaan asiakkaiden ja lastensuojelun työntekijöiden aitoa kohtaamista ja riittävästi aikaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitysryhmä on jättänyt väliraporttinsa ministeri Maria Guzenina-Richardsonille.

Ryhmä esittää esimerkiksi tiedonkulun ja osaamisen yhtenäistämistä. Viranomaisten välistä tietojen vaihtoa koskevat säännökset ovat nykyisin pahasti hajallaan ja käytäntöjen kirjavuus suurta. Tämä johtaa muun muassa siihen, että tärkeitä tietoja jää siirtymättä viranomaisten välillä.

Palveluja on myös kehitettävä kokonaisuutena ja henkilökunnan riittävyydestä pitää huolehtia. Työryhmä muistuttaa, että 2008 voiman tulleen lastensuojelulain tavoitetta painopisteen siirtämisestä ehkäiseviin palveluihin ja avohuoltoon ei ole havaittavissa. Esimerkiksi kuudessa suuressa kaupungissa uudet resurssit on suunnattu pääosin sijaishuoltoon.

Raportin mukaan lastensuojelutyön tekemistä ja kehittämistä vaikeuttaa myös osaavan ja pysyvän henkilöstön puute. Esimerkiksi Itä-Suomessa on yhdeksän kuntaa, joissa ei ole yhtään pätevää lastensuojelun sosiaalityöntekijää.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa pitää raportin mukaan kiinnittää huomiota lasten, nuorten ja lapsiperheiden tuen ja palvelujen järjestämiseen kokonaisuutena. Nykyinenkin lainsäädäntö antaa selvitysryhmän mielestä mahdollisuuksia paljon parempaan toimintaan.

Lue seuraavaksi