yle.fi-etusivu

Loppijärven Ystävät epäilee siirtoviemärin pilaavan järveä

Loppijärven fosforipitoisuudet ovat nousseet viime vuosina, ja viime vuonna järven tilaa seuraavia havahduttivat kalakuolemat sekä leväkukinnot. Loppijärven Ystävät pelkää, että Läyliäisten ja Lopen kirkonkylän välisen siirtoviemärin ylivuodot kuormittavat järveä.

Kotimaa
Loppijärvi
Timo Leponiemi / Yle

Lopella epäillään siirtoviemärin ylivuotojen kuormittavan Loppijärveä. Siirtoviemäri rakennettiin vuosituhannen alussa.

Loppijärven fosforipitoisuudet ovat kohonneet merkittävästi vuodesta 2005 lähtien. Viime vuonna Loppijärvellä havaittiin kuolleita lahnoja ja järven sinileväkukinnat ovat olleet jo muutaman kesän ajan runsaita.

Tänä vuonna Loppijärvellä on tutkittu järveen tulevien ojien tuomaa kuormitusta. Tutkimus saattaa selvittää myös siirtoviemärin vaikutuksen Loppijärven tilaan.

- Siirtoviemäri, joka on rakennettu Läyliäisistä Lopen kirkonkylään ja siitä edelleen Riihimäkeen, ilmeisesti sen tekniikan takia pitää olla ylivuotopaikkoja, ja on selkeästi todettu, että ylivuotoja siirtoviemäristä on myös ollut. Se on rakennettu 2001-2002 ja niitten merkitystä ja vaikutusta tässä nyt samalla tutkitaan, kun kaikkea muitakin asioita, sanoo Loppijärven Ystävien varapuheenjohtaja Marja Ukkola.

Eli teillä on epäilys, että siirtoviemärin ylivuodot kuormittavat Loppijärveä?

- Se on yksi syy ja se pitää ehdottomasti selvittää, mikä sen merkitys on ollut.